Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Szász Endre

Életrajz

Szeretne értesítést, amint a művésztől új alkotás érkezik hozzánk? Kérem irja be az e-mail címét

Feliratkozás
Értesítést kérek új alkotásról
Alkotásom van a művésztől

Megvásárolható alkotások

Életrajz            

Szász Endre 1926. január7-én született Csíkszeredán sebészorvos családjában. Apjának legfőbb vágya az volt, hogy fia a nyomdokaiba lépjen, ezért meg is vont tőle minden támogatást, amikor fia közölte vele, hogy a művészetnek kívánja szentelni életét. Már az első eladott portré után kapott pénzből gondtalanul élt apai támogatás nélkül. Családjával 1946-ban Budapestre költözött, ahol beiratkozott a Képzőművészeti Főiskolára, ahol Szőnyi István volt a mestere.

1951-től 1970-ig festményekből, könyvillusztrációkból élt. Könyvillusztrálói tevékenysége igazán kiemelő volt. Nevéhez több mint 600 kiadvány illusztrálása fűződik. Az egyik általa illusztrált könyvet, egy kiállítás alkalmából a British Museum, a XX. század legszebb harminc könyve közé választotta.

Szász Endre talán a legismertebb magyar művészek egyike. Érdekes, hogy grafikusként indult és utána kezdett csak festészettel foglalkozni, majd később iparművészeti tárgyakat is tervezett, miután 1986-ban visszajött az Egyesült Államokból, ahol 16 évig élt és dolgozott. Hosszabb időt töltőt Kanadában, Afrikában és Japánban. 1990-ben azonban hazatért, először Sopronba költözött, majd élete végéig a Somogy megyei Várdán élt, betegsége miatt egyre visszavonultabban. Szívelégtelenségben halt meg 2003. augusztus 18-án.

Festményeinek és grafikáinak stílusa, motívum- és látványvilága közel áll egymáshoz. Képeit jellegzetes, egyedi formavilág jellemzi, alkotásai szinte azonnal felismerhetőek és beazonosíthatóak. A reneszánszra jellemző bájos letisztultság és a groteszk, manierista motívumvilág saját egyéni felfogásában jelenik meg. A leginkább a szürrealizmus hatását magán viselő és a dekoratív, a szecesszióra és a keleti művészetre hasonlító motívumvilágot aprólékos kidolgozás, lendületes, mégis lágy, hajlított vonalak jellemzik.

A képek középpontjában mindig az ember áll. A figurák mindig az adott témához kapcsolódva – például az életkorokat megjelenítő nők, vagy a bölcsességet hordozó érett korú férfiak – jól meghatározott jellemmel felruházott alakok. Korai rézkarcait és illusztrációit remek karaktermegragadó képesség jellemzi. Kis méretűk ellenére is egyszerre összefogottak és nagyvonalúak. A szuggesztív és sejtelmes atmoszférájú képeken az emberek, a különböző fantasztikus lények és állatok, tárgyak, kanyargó indák egymásba forrva, szerves egységet alkotnak egymással.

 

Év Szakmai életrajz
1926 született Csikszeredán
  Tizenöt évesen volt első kiállítása
1946-1949 budapesti Képzőművészeti Főiskolán
1951-1960 600 könyvet illusztrált
1960-1970 elsősorban festményeket készített
1964 Omar Khajjám Ruáiját című könyv illusztrációival a British Museum
  nemzetközi pályázatán bekerült a világ harminc legszebb könyve közé
1970 magyar állampolgárként élt Torontóban majd az USA-ban
1980 Miután hazatért a Hollóházi Porcelángyár Stúdiójában kezdett dolgozni
   
  Mestere: Szőnyi István
   
  Díjak
   
2003 augusztus 20-án a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje
  /polgári tagozat/, amit két nappal korábban bekövetkezett halála
  miatt már nem tudott átvenni.
1992 Magyar Köztársaság Érdemérem tiszti keresztje
  Lipcsei Aranyérem
1965 Munkácsy-díj
   
  Egyéni kiállítások
   
1969 Derkovits Terem (TV Galéria), Budapest
  Szófia, Krakkó, Pécs, Szeged, Párizs, Berlin, Helsinki,
  Mexikóváros, Osló, Bécs, Ammán, Johannesburg, Tokió,
  Toronto, Montreál, Ottawa, Vancouver, New York,
  Los Angeles, San Francisco, New Orleans.
1965 Bulgária
1964 Dürer Terem, Budapest
  Szeged
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem