Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Munkácsy Mihály Siralomház (Tanulmányrajz)

Munkácsy Mihály: Siralomház (Tanulmányrajz)
Értékesítve (Magyar Magángyűjteménybe)

Leírás

Munkácsy Mihály festőművész a 19. századi magyar festészet nemzetközileg is elismert romantikusan realista alkotója. Nagyméretű vásznain olyan valósághűen ábrázolt embertípusokat látunk, akiknek érzelmeik, indulataik jól tükröződnek testartásukban, mozdulatokban, arckifejezésükben, gyakran ez adja a festmény témáját (Ásító inas, Rőzsehordő nő.) Munkácsy Siralomház című alkotása is ilyen jellegű mű, amelyhez a fő alak minél kifejezőbb ábrázolása érdekében számos vázlatot és tanulmányrajzot készített.
A grafikán megtört férfi ül egy asztal mellett. Kezét ökölbe szorítva az asztal és szék támlájára támaszkodik. Testtartása görnyedt, mintegy kapaszkodik a székbe. A férfi két oldalán egy-egy vékony, vázlatszerű vonallal megrajzolt alakot látunk: katonát hosszú, szuronyos puskájával, kezeit arcába temető, síró asszonyt, aki a kompozíció középpontjában zajló cselekménynek hátat fordít.
Munkácsy Siralomház című tanulmányrajzának fő hangsúlyát a rajz főszereplőjére, az elítélt rabra helyezi. A sötétebb, vastagabb tónusú színekkel megrajzolt, fogvatartott férfi összevont szemöldökkel, befelé forduló tekintettel néz maga elé. A megváltoztathatatlan helyzetbe való dacos belenyugvás látszik arcán. A mögötte látható és falhoz támaszkodó asszony testtartása kétségbeesett, drámai.
Ez a tragikus jelenet teljesedik ki a Siralomház nagyméretű festményén, amelynek a művész több változatát is elkészítette. 1869 és 1972 között festette az Elítélt (Siralomház) című tanulmányát (fa és olaj), 1970-ben a többalakos művet: Siralomház I (Elítélt) Mindkettő a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményében található.
Végvári Lajos művészettörténész Munkácsyról készült monográfiájában említi, hogy a sokat ígérő vázlatok után a végleges mű nem nyújt többet, a főhőst nem tudta gazdagítani lélektani tartalomban és kifejezésben, így végül a mellékalakokkal egyenértékű lett. Ezért is jelentős ez a vázlat, hiszen mindent elmond az ábrázolt sorshelyzetről Munkácsy brilliáns rajztudásának köszönhetően.

Részletek

Művész Munkácsy Mihály (1844 - 1900)
Cím Siralomház (Tanulmányrajz)
Technika ceruza, papír
Elkészítés éve ~1870
Jelezve j.l.: Munkácsy
Állapota kiváló
Proveniencia Német magángyűjteményből
Szélesség 17 cm
Magasság 21 cm
Mélység cm
Súly (szobornál) kg
Eredetiségi igazolással
Egyedi alkotás

Díjmentes Szállítás

Galériánk több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a műtárgyak szakszerü csomagolása és világszerte szállítása terén. Igy ügyfeleinknek biztonságos és megbízható módon tudjuk szállítani szeretett műtárgyaikat. A szállítás és csomagolás díjmentes, de csak abban az esetben, ha a kiválasztott műtárgy a holnapunkon feltüntetett listaáron kerül megvásárlásra. 

  1. Rézkarcok és grafikákat biztonságos hengerben, keret nélkül szállítjuk. 
  2. Festményekre és szobrokra külön egyedi faládákat készítünk, ezeket szakszerüen kibélelve 
  3. Művészeti fotóinkat biztonságos kartonba csomagoljuk 
  4. Minden szállításunkra teljes körü biztosítást kötünk (all risk)
Személyes megtekintés
Válasszon az alábbi időpontokból
Elküldöm
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem