Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Rippl Rónai József

Életrajz

MEGVÁSÁROLHATÓ ALKOTÁSOK

JelENLEG FeLVÁSÁRLÁSRA KERESÜNK Alkotásokat a művésztől - akár készpénzért

Ha eladna egy tulajdonában lévő alkotást a művésztől, ide kattintva kérhet díjmentes értékbecslést »»

Életrajz

Rippl-Rónai József 1861-ben született Kaposváron. Pályafutását patikussegédként kezdte, Budapesten gyógyszerészeti mesteroklevelet szerzett. 1882-ben Zichy Ödönnél házi tanítóskodott, de ekkor már magán rajzórákat is vett. 1884-ben, 23 éves korában kezdte el művészi tanulmányait a Müncheni Akadémián. Diez és Herterich élőmodelles osztályának növendéke volt három évig. 1887-ben a Magyar Állami ösztöndíjával Párizsba utazott ahol Munkácsy Mihály segédje lett, miközben megismerkedett a stílusújító törekvésekkel is. Két évig Munkácsy műveinek másolásából élt. 1892-ben Neuilly-be költözött, itt mutatkozott be először önálló kiállítással a párizsi osztrák–magyar követség épületében. 1902-ben tért haza, Kaposváron telepedett le.

Többször rendezett önálló kiállítást Budapesten. 1895-ben egy magánlakásban 30 művet állít ki. 1900-ban a Royal Szállóban 203 művet, 1902-ben a Mercur Palotában 328 művet, 1906-ban a Könyves Kálmán Műkiadónál 318 művet mutatott be. Ez utóbbinál köszöntött be nála a siker. A magyar művészetben példátlan közönségsiker, képvásárlási láz vette kezdetét. A fővárosi művészkörök vezéralakja lett, s az újként megalakult Magyar Impresszionisták és Naturalisták köre (A MIÉNK) is tagjává választotta. Bérelt egy műtermet Budán és a Műhely nevű iparművészeti vállalkozás szervezésébe kezdett.

1908-ban vásárolta meg Kaposvár szélén az un. Római villát, ahol élt és alkotott. 1912-ben ő készítette az Ernst Múzeum nagyméretű üvegablakát.

A posztimpresszionista és szecessziós törekvések legjobb magyarországi képviselőjeként tartják számon. Festészetére gazdag színvilág, stilizáló vonalak jellemzőek. Művein bemutatja a kisváros életét, erre legjobb példa a Piacsek bácsit bemutató sorozat. Kialakított egy nagyon dekoratív sajátos stílust, amit „kukoricás”-nak nevezett, a festéket vattaszerűen, foltos felrakásokkal hordta fel vásznaira. (Ez a stílus leginkább a pointillizmushoz hasonlítható.) Késői korszakában drámai hatású íróportrékat, önarcképeket festett.
 

OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem