Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Magyarország Legrégebben működő Galéria és Műkereskedése

A magyarországi műkereskedelem a háború utáni években jelentős változáson ment keresztül, amit elsősorban a kommunista kormány irányítása határozott meg. A műkereskedelem egyre inkább ellehetetlenült. A kormány a még alig működő belföldi kereskedelmet is inkább csak eltűrte, mintsem támogatta.

Az alapítáS

Már 1950-ben megalakult a RMAK (Rézkarcoló Művészek Alkotóközössége) a Koller Galéria jogelődje, a Munkácsy Mihály utca 21. szám alatt.

Az alapítás - a Munkácsy Mihály utcában

Ebben az inkább állóvízre emlékeztető környezetben határozta el 1950-ben Koller György, hogy létrehozza – az akkori jogszabályok adta lehetőségek között – a Rézkarcoló Művészek Alkotóközösségét (RMAK). Az alkotóközösség még az adott kommunista viszonyok között is igen sikeresen működött, éppen ezért állandó megfigyelés alatt állt (1952-ben átmenetileg be is tiltották). Végül Csók István, Szőnyi István, Glatz Oszkár és mások segítségével, - elnyerve az akkori miniszterelnök-helyettes, Erdei Ferenc szimpátiáját - lehetővé vált, hogy bár szigorú keretek közé szorítva, Koller György vezetésével mégis tovább működjön, akkor még Munkácsy Mihály utcai székhellyel. Az alkotóközösség célkitűzése mindvégig a legjobb minőségű, hiteles művek bemutatása volt, s ezáltal gyorsan fogalommá vált a magyar művészeti életben, illetve a műkereskedelemben. Ehhez hozzájárult az is, hogy a tagok sokkal szabadabban alkothattak, mint az állami keretek között dolgozó alkotók.

Az 1953-as megbízás

Először 1953-ban kapta Koller György a mellékelt vezetési megbízást,  ezért ezt tekintjük alapító évünknek.

Költözés a Budai Várba

 Galériánk 1980 óta folyamatosan a Budai Várban várja látogatóit.

Költözés a Budai Várba, kiállítótermek a Nemzeti Galériában, a Hiltonban

1980-ban a RMAK megnyitotta Magyarország első "magángalériáját" az elegáns budai Várnegyedben, Amerigo Tot – a világhírű magyar-olasz művész – műteremházában. Ettől az időszaktól kezdve a galéria engedélyt kapott a rézkarcok mellett, szobrok, kisplasztikák, valamint festmények bemutatására, illetve forgalmazására is. További lépésként 1984-ben a Magyar Nemzeti Galériában egy bemutató- és eladóterme nyílt meg, ami által szorosabb együttműködés jöhetett létre az állami intézményekkel. A Petőfi Sándor utcában, valamint a Budai Hilton Hotel-ben is nyíltak Koller-leánygalériák, melyek egyre több érdeklődőnek mutatták be a magyar képzőművészet kiemelkedő művészeit. Mellette számos külföldi kiállítást is rendeztek, mint például Kass Jánosét Londonban, Varga Imréét Velencében, Bécsben, Báselben és Párizsban, vagy Melocco Miklósét Hamburgban. Ezáltal természetesen a magyar művészet hírnevét nemcsak itthon, hanem külföldön is terjesztették. Koller György, a galéria alapítója, 1996-ban meghalt.

Koller György (1924-1996)

Mindig igyekezett, hogy a művészeknek ideális körülményeket teremtsen.

A Családi Galéria

Koller György halála után, átmenetileg megbízás alapján működött a galéria, egészen addig, amíg 10 évvel később Köster Daniel, Koller György unokája vette át az igazgatást.

Nemzetközi nyitás folytatása - profilbővítések

Koller György halála után tíz évig, az immár 1989-ben - a rendszerváltás során - családi galériává alakult Koller Galéria Kft. megbízási vezetés alatt működött tovább. Végül 2006-tól ismét egy családtag, Koller György unokája, Köster Daniel vette át a galéria irányítását. A cél hosszú évtizedek óta változatlan: az, hogy a Koller Galéria magas művészeti szinten a magyar és nemzetközi kortárs és modern művészeket képviselje.

Így, a magyarországi műkereskedelemben egyedülálló módon, már több mint 60 éve folyamatosan nyitva tart és megelégedett, visszatérő magyar és nemzetközi ügyfél- és gyűjtőkörrel rendelkezik.

ONline Értékesítés

Újításként és első magángalériaként Magyarországon, 2018-ban, a kor követelményének megfelelően, bevezetésre került az online értékesítés.

ONLINE IDŐZÍTETT AUKCIÓK

További fejlesztésünkként bevezetésre került a saját online aukciósfelületünk, így már plusz szolgáltatásként 2021-óta aukciókat is rendezünk galériánkban.

OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem