Amerigo Tot állandó kiállítása

 

A Koller Galéria székhelye már évtizedek óta a magyar származású szobrász, Amerigo Tot műteremházában található. Tiszteletére a galéria harmadik és legszebb szintjén egy emlékszobát létesítettünk, amelyben látogatóink személyes tárgyain kívül a művész szerszámait, számos alkotását és a róla megjelent kiadványokat is megtekinthetik.

A szobrászat egyik zsenije

Amerigo Tot, a magyar származású Tóth Imre szobrászművész (1909. szeptember 27. – 1984. december 13.) Fehérvárcsurgón született. 1926 és 1928 között Budapesten tanult Helbing Ferenc és Leszkovszky György tanítványaként. Később felvételt nyert a németországi Bauhaus művészeti intézménybe, ahol többek között Moholy-Nagy László tanítványa volt. 1933-ban a nácik fogságából megszökött, s gyalog érkezett Rómába, ahol élete hátralévő részét töltötte. A Római Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíja segítette szobrászatának kiteljesedését; utóbb az intézmény művészeti tanácsadójaként is dolgozott.

Életmű

Első figyelemfölkeltő munkája a római Termini pályaudvar homlokzati fríze volt, amely még ma is látható. 1969-ben visszatért Magyarországra, ahol több nagyvárosban is bemutatta szobrait. Figurális munkái közül a leghíresebb a „Csurgói Madonna”, amit szülővárosa Fehérvárcsurgó számára mintázott, s amelynek alakjaiban édesanyját és önmagát formálta meg. Ennek a munkának egyik változata az emlékszobában is látható.

További ismert alkotásai „A mikrokozmosz a makrokozmoszban”, valamint a „Mag apoteózisa” (mindkét szobor makettjének bronz öntvénye szintén itt látható), végül a vatikáni Szent Péter Bazilika Magyar Kápolnája számára készített “Történelmi ellipszis” című domborműve. Alkotásainak egy részét a pécsi Amerigo Tot Múzeum és a fehérvárcsurgói Amerigo Tot Emlékhely őrzi. Művészeti sokoldalúságát jelzi, hogy 1960 és 1970 között több filmben is alkalmi szerepet vállalt: feledhetetlen karakteralakítást nyújtott Michael Corleone névtelen testőreként a „Keresztapa II”, valamint “A legszebb feleség” és a “Pulp” című filmekben is.

Az emlékszoba - a művész szellemének megőrzése

Az emlékszoba létrehozásával a Koller Galéria Amerigo Tot munkásságának bemutatására vállalkozik, létrehozva egy állandó kiállítást azzal a céllal, hogy a közönséget e különleges művész életével és munkáival megismertesse. Az emlékszoba lehetőséget nyújt arra, hogy megismerhessük e nagyszerű művész gondolatait és alkotásait. A művész hátrahagyott alkotásai minden nap üzennek nekünk. Meggyőződésünk, hogy a kulturát nemcsak megteremteni, hanem megőrizni is kell. Szeretettel várjuk látogatóinkat !

Köszönet

Köszönetünket szeretnénk kifejezni Dr. Cziráki Józsefné, Tóth Juliannának és Fenyves Péterné, Toth Margitnak (mint Amerigo Tot örököseinek) és Cziráki Juditnak, hogy segítették és támogatták az emlékszoba létrehozását.