Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Amerigo Tot műterme és állandó kiállítása

Galáriánk székhelye már évtizedek óta a magyar származású szobrász, Amerigo Tot műteremházában található. Tiszteletére a galéria harmadik és legszebb szintjén egy emlékszobát létesítettünk, amelyben látogatóink személyes tárgyain kívül, a művész szerszámait, számos alkotását és a róla megjelent kiadványokat is megtekinthetik.

Amerigo tot

Egy kalandos élet a művészetért.

Tot inspirációja

A harmadik szintünkről egyedi panoráma nyílik a városra.

A szobrászat egyik Géniusza

Amerigo Tot, a magyar származású Tóth Imre szobrászművész (1909–1984) Fehérvárcsurgón született. 1926 és 1928 között Budapesten tanult Helbing Ferenc és Leszkovszky György tanítványaként. Később felvételt nyert a németországi Bauhaus művészeti intézménybe, ahol többek között Moholy-Nagy László tanítványa volt. 1933-ban a nácik fogságából megszökött, s gyalog érkezett Rómába, ahol élete hátralévő részét töltötte. A Római Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíja segítette szobrászatának kiteljesedését; utóbb az intézmény művészeti tanácsadójaként is dolgozott.

Tot ÉS salvador Dali

Gyakrabban találkoztak Romában, a via marguttán.

Tot és AL Pacino

Francis Ford Coppola: "Keresztapa" című filmjében is vállalt szerepet.

Életművéről

 Első figyelemfelkeltő munkája a római Termini pályaudvar homlokzati fríze volt, amely még ma is látható. 1969-ben visszatért Magyarországra, ahol több nagyvárosban is bemutatta szobrait. Figurális munkái közül a leghíresebb a „Csurgói Madonna”, amit szülővárosa Fehérvárcsurgó számára mintázott, s amelynek alakjaiban édesanyját és önmagát formálta meg. Ennek a munkának egyik változata az emlékszobában is látható.

További ismert alkotásai „A mikrokozmosz a makrokozmoszban”, valamint a „Mag apoteózisa” (mindkét szobor makettjének bronz öntvénye szintén itt látható), végül a vatikáni Szent Péter Bazilika Magyar Kápolnája számára készített “Történelmi ellipszis” című domborműve. Alkotásainak egy részét a pécsi Amerigo Tot Múzeum és a fehérvárcsurgói Amerigo Tot Emlékhely őrzi. Művészeti sokoldalúságát jelzi, hogy 1960 és 1970 között több filmben is alkalmi szerepet vállalt: feledhetetlen karakteralakítást nyújtott Michael Corleone névtelen testőreként a „Keresztapa II.”, valamint “A legszebb feleség” és a “Pulp” című filmekben is.

"A mag apotéózisa"

A világ legnagyobb domborműve a mai napig Amerigo Tot munkája és a Gödöllői Agrártudományi Egyetem dísztermében található

Az emlékszoba - a művész szellemének megőrzése

Az emlékszoba létrehozásával a Koller Galéria Amerigo Tot munkásságának bemutatására vállalkozik, létrehozva egy állandó kiállítást azzal a céllal, hogy a közönséget e különleges művész életével és munkáival megismertesse. Az emlékszoba lehetőséget nyújt arra, hogy megismerhessük a nagyszerű művész gondolatait és alkotásait. A művész hátrahagyott alkotásai minden nap üzennek nekünk. Meggyőződésünk, hogy a kultúrát nemcsak megteremteni, hanem megőrizni is kell.

Szeretettel várjuk látogatóinkat - a látogatás díjmentes!

OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem