Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Kassák Lajos Absztrakt kompozíció

Kassák Lajos: Absztrakt kompozíció
értékesítve (magángyűjtemény Magyarország)

Leírás

Geometriai alakzatokat látunk: egy félkört, amelynek vízszintes átmérője három szakaszra osztott. Az innen futó sugarak fekete vonalai háromszögekre és trapézra osztják a félkört. A tiszta színekhez szürkét keverve tört sárga és kék mezők váltják egymást. A szimmetrikusan elhelyezett legsötétebb kék háromszögek egyikében egy kör billenti ki az egyensúlyt, kissé balra tolva a kompozíciót. A kör hiányzó felső feléből csak egy szeletet látunk, két háromszögre osztva. A párhuzamosan eltolt rész felső vonala lezárja a kompozíciót, amely a színek váltakozásával dinamikus hatást kelt. A néző mintegy kiegészíti a kört, ugyanakkor nincs hiányérzetünk, a rajz harmonikus egész.
A képzőművészként is világszerte elismert Kassák Lajos konstruktivista műve a mértani alakzatok és színek viszonyára épít. Absztrakt kompozíció című alkotásán lágyan hangsúlyozza a szerkezeti összetevőket, tört színekkel, vékony fekete kontúrral. Puritán, leegyszerűsített akvarellje játék a mértani formákkal és az ellentétes színpár árnyalataival. Ebbe a vizuális kísérletbe bevonja a szemlélőt is.
A magyar avantgárd úttörőjének számító Kassák Lajos konstruktivista és absztrakt alkotásai a 20. század eleji művészeti irányzatok útkeresését, kísérletező kedvét tükrözik. Nagy hatással volt rá a modern orosz művészet, elsősorban Malevics munkássága. Kassák irodalmi és képzőművészeti munkásságában egyaránt a művészet szerepének, lényegének újraértelmezését valósította meg. Korának szellemét tükröző alkotásait csak ma értékeljük a helyén.
  

Részletek

Művész Kassák Lajos (1887 - 1967)
Cím Absztrakt kompozíció
Technika akvarell, papír
Elkészítés éve 1950-es évek
Jelezve j.j.fent: Kassák
Állapota korához képest jó
Proveniencia Amerikai magángyűjteményből
Szélesség 16 cm
Magasság 10 cm
Mélység cm
Súly (szobornál) kg
Eredetiségi igazolással
Egyedi alkotás

Díjmentes Szállítás

Galériánk több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a műtárgyak szakszerü csomagolása és világszerte szállítása terén. Igy ügyfeleinknek biztonságos és megbízható módon tudjuk szállítani szeretett műtárgyaikat. A szállítás és csomagolás díjmentes, de csak abban az esetben, ha a kiválasztott műtárgy a holnapunkon feltüntetett listaáron kerül megvásárlásra. 

  1. Rézkarcok és grafikákat biztonságos hengerben, keret nélkül szállítjuk. 
  2. Festményekre és szobrokra külön egyedi faládákat készítünk, ezeket szakszerüen kibélelve 
  3. Művészeti fotóinkat biztonságos kartonba csomagoljuk 
  4. Minden szállításunkra teljes körü biztosítást kötünk (all risk)
Személyes megtekintés
Válasszon az alábbi időpontokból
Elküldöm
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem