Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Szőnyi István Akt a zöld kályha előtt

Szőnyi István: Akt a zöld kályha előtt
Magángyűjtemény Magyarország

Leírás

Szőnyi István művészi pályája még az 1920-as években indult Zebegényben. Ekkor alakította lágy, és mégis határozott festői stílusát, amely a Gresham-kör fő mesterévé tette. Főként a Dunakanyar melletti otthona festői szépségű táját festette meg, de utolsó éveiben már inkább intim hangulatú, belső hevületű képeket készített, ilyen az Akt zöld kályha előtt is. Alkotói periódusának kései művei egyenértékűek a korábbiakkal.
Festményén egy szoba enteriőrjében álló nő fésülködik a tükör előtt. A tarka szőnyeg, a kecsesen ívelt fotel és a zöld cserépkályha kiemeli a meztelen női test lágy formáit. Az impresszionisztikus kép kompozíciójának középpontjába helyezett akt nem részletező, mozdulata és körvonalai foltszerűen oldottak, intim hangulatot árasztanak.
Szőnyi István a nagybányai tradíció továbbfejlesztéséből alakította ki azt a sajátos művészi formanyelvet, amelyet a napfényjárta, oldott színek, lágy tónusok és passzív, meditatív líra jellemez. Az Akt zöld kályha előtt is erről tanúskodik, amelynek kékes-zöld, fehér színvilága fátyolszerűen olvad egybe.
Mint a régi korok mesterei, Szőnyi István maga keveri, készíti festékeit. Fátyolos, szűrt fényhatású akvarellje posztimpresszionista festőiségről és briliáns ecsetkezelésről tanúskodik.
A mester egész pályáját végigkísérte az a művészi felfogás, hogy a természet megfigyelése nélkül, az eredeti élmény kizárásával nem lehet semmilyen őszinte hatást elérni. A festőnek nem lehet célja az egész kép optikai visszaadása - vallja művészetéről. Finom pasztellje ¬ezt a lírai megközelítést árasztja.
 

Részletek

Művész Szőnyi István (1894 - 1960)
Cím Akt a zöld kályha előtt
Technika akvarell, papír
Elkészítés éve 1950-er Jahre
Jelezve j.j.l: Szőnyi I
Állapota kiváló
Szélesség 22 cm
Magasság 28 cm
Mélység cm
Súly (szobornál) kg
Eredetiségi igazolással
Egyedi alkotás
Keretezve

Díjmentes Szállítás

Galériánk több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a műtárgyak szakszerü csomagolása és világszerte szállítása terén. Igy ügyfeleinknek biztonságos és megbízható módon tudjuk szállítani szeretett műtárgyaikat. A szállítás és csomagolás díjmentes, de csak abban az esetben, ha a kiválasztott műtárgy a holnapunkon feltüntetett listaáron kerül megvásárlásra. 

  1. Rézkarcok és grafikákat biztonságos hengerben, keret nélkül szállítjuk. 
  2. Festményekre és szobrokra külön egyedi faládákat készítünk, ezeket szakszerüen kibélelve 
  3. Művészeti fotóinkat biztonságos kartonba csomagoljuk 
  4. Minden szállításunkra teljes körü biztosítást kötünk (all risk)
Személyes megtekintés
Válasszon az alábbi időpontokból
Elküldöm
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem