Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Orosz István Dalí és a szent család

Orosz István: Dalí és a szent család
Magángyűjtemény-Magyarország

Leírás

Orosz István sokoldalú alkotóművész. Grafikai munkássága mellett szépirodalommal (versek és novellák írásával) és animációs filmek rendezésével is foglalkozik. Grafikai stílusa leginkább a múlt századi metszetek míves, vonalhálós rajzait idézi fel, amelyeket szürrealista csavarokkal párosít. Régi korok látványvilágát megjelenítő művei egy részén különös arcok rajzolódnak ki a kép hátteréből szemünket becsapva. Egyik ilyen bravúros módon megkomponált grafikája a Dalí és a szent család.

Alkotásának középpontjában meghitt jelenet képe bontakozik ki. Fiatalasszony öleli óvón magához bepólyált gyermekét, körülötte kiváncsiskodó alakok: a gyermek édesapja, kezét imára emelő asszony, vén aggastyán, tehenet etető férfi. A szénapadlásról puttók figyelik az édesanyát és kisdedét. A meghitt pillanathoz még az istálló állatai (kecskék, birkák) is odasereglettek. A boldog családi idillt a rajz jobb sarkából egy csuklyás figura nézi. Arányai átvezetik szemünket egy másik kirajzolódó kép látványához.

Orosz István alkotásán a bibliai szent családot: a kisded Jézust, Szűz Máriát, és Szent Józsefet látjuk a betlehemi jászolban. A vonalhálós kép klasszikus jelenetéből, Mária és szolgálói alakjából azonban játékos módon kirajzolódik két figura: Salvador Dalí jellegzetes arcképe, párban az arctalan csuklyással, aki talán a halált jelképezi, mert leplén döglegyek hemzsegnek. A furcsa ellentét Dalí meghökkentő, bizarr művészetére utalhat.

A Dalí és a szent családot a művész az úgynevezett heliogravűr képrögzítési eljárással sokszorosította, amely végén rézzel, vagy egyéb érclemezzel rögzítik a nyomatot.

Orosz István a trompe l”oeil (szemet becsapó festészet) és az anamorfózis (torzított képek) műfajának bravúros mestere. Az alkotó játékos ábrázolásmódját a kövekezőképpen írja le: „Fogadjuk kétkedve a látszólag nyilvánvaló állításokat, és higgyünk benne, hogy a világnak van egy másik, egy rejtett olvasata is, amelyet ugyan körülményesebb meglelnünk, de olykor már a keresés is izgalmakkal biztat.”

  

Részletek

Művész Orosz István (1951 - )
Cím Dalí és a szent család
Technika heliogravür
Elkészítés éve
Jelezve j.l.
Állapota kiváló
Limitáció 76/100
Szélesség 36 cm
Magasság 49 cm
Mélység cm
Súly (szobornál) kg
Eredetiségi igazolással
Limitált, sorszámozott alkotás
Keretezve

Díjmentes Szállítás

Galériánk több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a műtárgyak szakszerü csomagolása és világszerte szállítása terén. Igy ügyfeleinknek biztonságos és megbízható módon tudjuk szállítani szeretett műtárgyaikat. A szállítás és csomagolás díjmentes, de csak abban az esetben, ha a kiválasztott műtárgy a holnapunkon feltüntetett listaáron kerül megvásárlásra. 

  1. Rézkarcok és grafikákat biztonságos hengerben, keret nélkül szállítjuk. 
  2. Festményekre és szobrokra külön egyedi faládákat készítünk, ezeket szakszerüen kibélelve 
  3. Művészeti fotóinkat biztonságos kartonba csomagoljuk 
  4. Minden szállításunkra teljes körü biztosítást kötünk (all risk)
Személyes megtekintés
Válasszon az alábbi időpontokból
Elküldöm
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem