Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Orosz István Dorottya

Orosz István: Dorottya
250000
HUF
VÁSÁRLÁS
Tegyen ajánlatot
Kérdés

Leírás

Sokoldalú alkotó Orosz István. Grafikai stílusára jellemző a múlt század metszeteit idéző úgynevezett míves, vagyis régies rajz. Önálló grafikai lapjain rendszeresen tűnnek fel művészettörténeti utalások, stílusidézetek, archaizáló formai elemek: lépcsők, kőfalak, boltíves kapuk. Régi korok látványvilágát megjelenítő alkotásainak némelyike különböző arcokat rejt. Ilyen „titkos” jelentéssel bíró képe a Dorottya is.
Orosz István rézkarcának középpontjához töredezett kőlépcső vezet fel. A feljáró tetején, egy boltíves kapualjban a címadó dáma alakja rajzolódik ki. A boltozat fala előtt puttók lejtenek táncot. A lépcső két oldalán mulatozó párok, udvarlók sorakoznak. Az álarcokat már levették, a bál vége felé járunk, ki-ki megtalálta párját. Ahogyan ez Csokonai színművének negyedik felvonásában is történik. A grafika tere is színházi előadásra utal: úgy helyezkednek el az épített díszletnek tetsző térben a szereplők, keretezi a képet a bársonyfüggönyszerű drapéria. A terem padozatán korabeli (Bodoni), vastagon szedett betűkkel olvasható a mű címe: DOROTTYA, Csokonai Vitéz Mihály 1799-ben írott komikus eposzának, a Dorottya, vagyis a dámák diadalma a fársángon-nak főhősnője. Orosz rajza az utolsó felvonást jeleníti meg, ahol a báli csetepaté után a kicsúfolt vénlány megszépül és megleli párját.
Orosz István Dorottyája a művész rejtett arcainak nagyszerű, részletgazdag alkotása. Valódi rajzi bravúr ez, ahogyan Orosz klasszicizáló grafikájának középpontjában a rokokó hölgy alakjából és a két sokágú csillárból játékos módón kirajzolódik a darab szerzőjének,a költő Csokonainak keskeny, ovális arca.
Orosz István. az anamorfózis (torzított képek) és a trompe l”oeil (szemet becsapó festészet) műfajainak bravúros mestere. Játékos ábrázolásmódjáról így vall: „Fogadjuk kétkedve a látszólag nyilvánvaló állításokat, és higgyünk benne, hogy a világnak van egy másik, egy rejtett olvasata is, amelyet ugyan körülményesebb meglelnünk, de olykor már a keresés is izgalmakkal biztat.”

Részletek

Művész Orosz István (1951 - )
Cím Dorottya
Technika rézkarc, papír
Elkészítés éve 1970 körül
Jelezve j.l. Orosz István
Állapota Kiváló
Limitáció 4/30
Szélesség 33 cm
Magasság 47 cm
Mélység cm
Súly (szobornál) kg
Eredetiségi igazolással
Limitált, sorszámozott alkotás
Keretezve

Díjmentes Szállítás

Galériánk több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a műtárgyak szakszerü csomagolása és világszerte szállítása terén. Igy ügyfeleinknek biztonságos és megbízható módon tudjuk szállítani szeretett műtárgyaikat. A szállítás és csomagolás díjmentes, de csak abban az esetben, ha a kiválasztott műtárgy a holnapunkon feltüntetett listaáron kerül megvásárlásra. 

  1. Rézkarcok és grafikákat biztonságos hengerben, keret nélkül szállítjuk. 
  2. Festményekre és szobrokra külön egyedi faládákat készítünk, ezeket szakszerüen kibélelve 
  3. Művészeti fotóinkat biztonságos kartonba csomagoljuk 
  4. Minden szállításunkra teljes körü biztosítást kötünk (all risk)
Személyes megtekintés
Válasszon az alábbi időpontokból
Elküldöm
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem