Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Szász Endre Hölgy madárral díszített kalapban

Szász Endre: Hölgy madárral díszített kalapban
Magángyűjtemény Magyarország

Leírás

A klasszikus mesterek technikájából merítő, s azt szürrealisztikus elemekkel ötvöző Szász Endre hamar széles körben elismert festő lett. 1970-től magyar állampolgárként Torontóban, majd az Egyesült Államokban is élt, ahol szintén nagy népszerűségre tett szert. A Szőnyi Istvánnál tanult alkotó közel tíz éven keresztül könyvillusztrációkkal foglalkozott, miközben kialakította sajátos, hidegtűvel készült rézkarc technikáját, amivel első sikeres grafikai munkáit is elkészítette. A 60-as évektől aztán egyre többet foglalkozott a festészettel is, amely művészetének gerincét adja, ezekből táplálkoznak és nőnek ki Szász alkalmazott grafikai és egyéb technikai megoldással készült alkotásai.
Az alkotó figuratív képein a világ bölcsességét hordozó aggastyánok, fura szerzetek, lidércek és szellemek, rejtélyes és sejtelmes női alakok bontakoznak ki, ahogyan a „Hölgy madárral díszített kalapban" női alakja is sejtelmességet sugároz.
Ez a félprofilban látható női alak, mintha egy fantáziavilágból „csöppent" volna a mester képére. Szász Endre olyan alkotó, akinek kompozíció legtöbbször egyetlen erőteljes alak köré szervezőnek, a „Hölgy madárral díszített kalapban" című képe pedig nem kivétel ez alól. Habár mögötte sakktábla mezőit idéző hátteret látunk, a hangsúly pusztán Szász modelljének erőteljes színvilága miatt is rá helyeződik, az élénk, többnyire kék, zöld, és vörös koloritból álló figura éles kontrasztban áll a mögötte húzódó fakó színű „kockás" háttérrel.
Szász Endre szimbolizmus és a szürreál határán mozgó olajfestménye és annak gazdag formai és technikai megoldása jól mutatja, hogy művész grafikai munkássága mellett mennyire jól értett a festészet nyelvén is.

Részletek

Művész Szász Endre (1926 - 2003)
Cím Hölgy madárral díszített kalapban
Technika olaj, farost
Elkészítés éve 1980-as évek
Jelezve j.n.
Állapota Kiváló
Proveniencia Egykor Koller György műkereskedő gyűjteményében
Szélesség 50 cm
Magasság 50 cm
Mélység cm
Súly (szobornál) kg
Eredetiségi igazolással
Egyedi alkotás
Keretezve

Díjmentes Szállítás

Galériánk több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a műtárgyak szakszerü csomagolása és világszerte szállítása terén. Igy ügyfeleinknek biztonságos és megbízható módon tudjuk szállítani szeretett műtárgyaikat. A szállítás és csomagolás díjmentes, de csak abban az esetben, ha a kiválasztott műtárgy a holnapunkon feltüntetett listaáron kerül megvásárlásra. 

  1. Rézkarcok és grafikákat biztonságos hengerben, keret nélkül szállítjuk. 
  2. Festményekre és szobrokra külön egyedi faládákat készítünk, ezeket szakszerüen kibélelve 
  3. Művészeti fotóinkat biztonságos kartonba csomagoljuk 
  4. Minden szállításunkra teljes körü biztosítást kötünk (all risk)
Személyes megtekintés
Válasszon az alábbi időpontokból
Elküldöm
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem