Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Körösfői-Kriesch Aladár: Kati
Magángyűjtemény Magyarország

Leírás

A szecesszió kiváló alkotójának, Kőrösfői-Kriesch Aladárnak Mintarajziskolai tanulmányai alatt Lotz Károly és Székely Bertalan voltak a mesterei. A fiatal festőnövendék 1894-ben a Julian Akadémiát is látogatta, miközben itáliai és spanyolországi tanulmányutakat is tett. A fiatal Kőrösfői 1901-ben Gödöllőn letelepedett, ahol Nagy Sándor festővel karöltve megalapította a gődöllői művésztelepet. A telep más alkotóival együtt a képzőművészet középkori festési technikáit próbálták feleveníteni John Ruskin és a preraffaeliták hatására. Legnagyobb érdemük azonban inkább a magyar szecesszió meghonosítása, a magyar kézműves- és népi hímzési motívumok tanulmányozása volt.
Körösfői életművében szép számmal szerepelnek festmények, iparművészeti tervek, de grafikák is. Egyik ilyen kartonlapra készült munkája a Kovács Bancsi Kati portréja is, amelyen egy fiatal, népi ruhát és fejkendőt viselő fiatal lányt láthatunk, aki magabiztosan néz ránk, finom vonásaival lágy nőiességet sugároz. A „gyengéd", ám mégis határozott vonalakkal megrajzolt élethű szemei, ajkai jól mutatják, hogy a Kőrösfői milyen jól bánt a ceruzával, milyen jól rajzolta modelljeit. Habár a mester témája nem tipikus, azonban a hátoldalon lévő felirat, amelyet az alkotó felesége Kőrösfői Kriesch Aladárné írt (Elhunyt férjem Kőrösfői Kriesch Aladár eredeti műve, tanulmánya) jól bizonyítja, hogy valóban eredeti Kőrösfői képet látunk.
 

Részletek

Művész Körösfői-Kriesch Aladár (1863 - 1920)
Cím Kati
Technika vegyestechnika, karton
Elkészítés éve 1911
Jelezve j.b.l Mákó 911 Kovács Bancsi Kati és a hátoldalán Körösfői Kriesch Aladárné által igazolva az eredetét
Állapota Kiváló
Proveniencia Magyar magángyűjteményből
Szélesség 41 cm
Magasság 28 cm
Mélység cm
Súly (szobornál) kg
Eredetiségi igazolással
Egyedi alkotás

Díjmentes Szállítás

Galériánk több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a műtárgyak szakszerü csomagolása és világszerte szállítása terén. Igy ügyfeleinknek biztonságos és megbízható módon tudjuk szállítani szeretett műtárgyaikat. A szállítás és csomagolás díjmentes, de csak abban az esetben, ha a kiválasztott műtárgy a holnapunkon feltüntetett listaáron kerül megvásárlásra. 

  1. Rézkarcok és grafikákat biztonságos hengerben, keret nélkül szállítjuk. 
  2. Festményekre és szobrokra külön egyedi faládákat készítünk, ezeket szakszerüen kibélelve 
  3. Művészeti fotóinkat biztonságos kartonba csomagoljuk 
  4. Minden szállításunkra teljes körü biztosítást kötünk (all risk)
Személyes megtekintés
Válasszon az alábbi időpontokból
Elküldöm
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem