Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Mácsai István Lány sárga ruhában

Mácsai István: Lány sárga ruhában
Értékesítve (Magyar magángyűjtemény)

Leírás

Mácsai István képe az 1970-es évek elején készült, mintegy párja a Lány piros ruhában című alkotásának. Festészetének egyik fő tárgya a portré, az „olvasó nő” témája pedig végigvonul a festészet történetén. Ilyenkor hitelessé válik a kezében könyvet tartó modell nyugalma, mozdulatlansága. A Mácsai képeire jellemző statikusság párosul az egyszerű, érthető realizmussal. Azt szeretné megörökíteni, amit lát. Amerikai útja után ő maga „amerikai naturalizmusként” határozza meg azt az irányzatot, amelyben magára ismert. A lány sárga ruhában ezt a hatást mutatja.
A karosszékben ülő lány enyhén előre dől, tekintete elréved. Alakja arányos, arckifejezése kiegyensúlyozottságot áraszt. A körülötte lévő tárgyak csak másodlagos elemek, a kompozíció rendjét szolgálják. A sötét és világos foltok, tompított színek kontrasztja uralkodó, kevés árnyékkal, inkább síkokkal tölti ki a mezőt. Ettől modern a kép, amely erősen a 60-as évek látványvilágát tükrözi: tupírozott konty, szalag, padlóváza, ahogy a lány öltözete is tipikusan a kor divatja szerinti. Semmi artisztikum, csak a valóság. „Úgy éreztem, hogy jobban a humánum felé kell ásnom magam, a kifejezés, az emberség felé. Ez azzal a veszéllyel járt, hogy távolodni kell az „artisztikumtól”, ha ez ugyan veszély, és ha csak nem tudom az artisztikumot valamilyen magasabb fokon megmarkolni”- nyilatkozta a 70-es évek derekán.
Az olvasó lány alakját Mácsai a quattrocento nagy mestereit megidéző kiegyensúlyozottsággal és arányossággal formálta meg. Sajátos kifejezésmódjával a valóságot művészi módon ábrázolta.
   

Részletek

Művész Mácsai István (1922 - 2005)
Cím Lány sárga ruhában
Technika olaj, vászon
Elkészítés éve 1970-es évek
Jelezve j.l.
Állapota kiváló
Szélesség 60 cm
Magasság 80 cm
Mélység 5 cm
Súly (szobornál) 4 kg
Eredetiségi igazolással
Egyedi alkotás
Keretezve

Díjmentes Szállítás

Galériánk több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a műtárgyak szakszerü csomagolása és világszerte szállítása terén. Igy ügyfeleinknek biztonságos és megbízható módon tudjuk szállítani szeretett műtárgyaikat. A szállítás és csomagolás díjmentes, de csak abban az esetben, ha a kiválasztott műtárgy a holnapunkon feltüntetett listaáron kerül megvásárlásra. 

  1. Rézkarcok és grafikákat biztonságos hengerben, keret nélkül szállítjuk. 
  2. Festményekre és szobrokra külön egyedi faládákat készítünk, ezeket szakszerüen kibélelve 
  3. Művészeti fotóinkat biztonságos kartonba csomagoljuk 
  4. Minden szállításunkra teljes körü biztosítást kötünk (all risk)
Személyes megtekintés
Válasszon az alábbi időpontokból
Elküldöm
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem