Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Orosz István Melankólia (in memoriam Albrecht Dürer)

Orosz István: Melankólia (in memoriam Albrecht Dürer)
Magángyűjtemény Németország

Leírás

Orosz István legújabb grafikáján egy dolgozószoba részlete látszik. Az asztal lapjára leterített papírusztekercsen mértani eszközök: vonalzó, körző, ceruzák, és egy tömbszerű test hever. Az asztal két oldalán polcokon könyvek állnak glédában. A kép felső szegélyére tűzött jegyzetlapok lázas munkáról tanúskodnak. De mi az, ami az alkotót ennyire foglalkoztatja?
Hat éven át készítette a Dürer emléklapok című sorozatát, amellyel a művész 500. évfordulójára emlékszik. Ez a műve (mint az alcím is utal rá) Albrecht Dürer Melencolia című grafikájának parafrázisa. Dürer titokzatos anamorfikus képének jelképeit, számszimbolikáját sokan értelmezték, és hogy Orosz István is kiváló értője Dürer szellemiségének, azt talán a középre aggatott kulcs jelképezi. Képének fő eleme a rejtélyes test, a poliéder, amelynek vetületeit láthatjuk a jegyzetlapokon. A kőtömb foltjaiban feltűnik a Dürer metszeten is kirajzolódó emberi koponya. Az Orosz rézkarcán is megjelenő tárgyak: körző, vonalzó, szerszámok és ceruzák az alkotó eszközei, amelyekkel követi a nagy mester gondolatainak útját. A bűvös négyzetbe írt számok végösszege 212, ami utal az eltelt öt évszázadra, így kapjuk meg Orosz művének készítési dátumát.
Orosz részletgazdag rézkarca káprázatosan kidolgozott, a művész virtuóz rajztudásáról vall. Sorozata tisztelgés Dürer életműve előtt. Mi készteti arra, hogy újraértelmezze a reneszánsz mester rajzait? A szellemi útkeresés, ezért készít anamorfózisokat is, amelyek gondolkodásra hívják a szemlélőt. Ő maga így vall: „Fogadjuk kétkedve a látszólag nyilvánvaló állításokat, és higgyünk benne, hogy a világnak van egy másik, egy rejtett olvasata is, amelyet ugyan körülményesebb meglelnünk, de olykor már a keresés is izgalmakkal biztat”.
 

Részletek

Művész Orosz István (1951 - )
Cím Melankólia (in memoriam Albrecht Dürer)
Technika rézkarc, papír
Elkészítés éve 2014-2020
Jelezve j.i.
Állapota kiváló
Limitáció 100
Szélesség 35 cm
Magasság 47 cm
Mélység cm
Súly (szobornál) kg
Eredetiségi igazolással
Limitált, sorszámozott alkotás

Díjmentes Szállítás

Galériánk több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a műtárgyak szakszerü csomagolása és világszerte szállítása terén. Igy ügyfeleinknek biztonságos és megbízható módon tudjuk szállítani szeretett műtárgyaikat. A szállítás és csomagolás díjmentes, de csak abban az esetben, ha a kiválasztott műtárgy a holnapunkon feltüntetett listaáron kerül megvásárlásra. 

  1. Rézkarcok és grafikákat biztonságos hengerben, keret nélkül szállítjuk. 
  2. Festményekre és szobrokra külön egyedi faládákat készítünk, ezeket szakszerüen kibélelve 
  3. Művészeti fotóinkat biztonságos kartonba csomagoljuk 
  4. Minden szállításunkra teljes körü biztosítást kötünk (all risk)
Személyes megtekintés
Válasszon az alábbi időpontokból
Elküldöm
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem