Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Orosz István Mozart

Orosz István: Mozart
180000
HUF
VÁSÁRLÁS
Tegyen ajánlatot
Kérdés

Leírás

Orosz István jellemző grafikai stílusa a 19. századi metszeteket idézi fel. A művész grafikáin gyakran tűnnek fel archaizáló formai elemek: ókori oszlopok, labirintusok, művészettörténeti utalások. Orosz sokoldalú alkotóművész, grafikai munkássága mellett szépirodalommal és animációsfilmek rendezésével is foglalkozik. Anamorfotikus, vagyis bravúrosan torzított rajzainak kultúrtörténeti rétegeit rejtvényszerűen ábrázolja. A Mozart is egy ilyen rejtett arckép.
Orosz műalkotásának középpontjában egy kottás könyvekkel és jegyzetekkel teli kerek kis asztalka áll. A zenei köteteken egy fuvola fekszik, a rajta heverő papírlapon egy árnykép látszik. A partitúrák csendéletét ágas-bogas fák ölelik körbe. A kép közepén egy ágra kötött zsinórról kalitka csüng le, ajtaja nyitva áll. A kalitkából elszabadult madarak most a növények ágai között ülnek.
A Mozart a Rejtett arcok című sorozat darabja. Orosz „rejtőzködő” képei szellemi rokonságban állnak a római költővel, Ovidiussal, aki Átváltozások címen írta meg tizenöt könyvből álló főművét, a görög-római mitológia alakváltó történeteit. Orosz István munkáján is egy ilyen átváltozást látunk, amint a mesterien csavarodó odvas fák sűrűjéből kibontakozik Wolfgang Amadeus Mozart profilja. Rajzi bravúr ez, szemünkkel hunyorítva felfedezhetjük a híres zenész portréját. A klasszicista komponista árnyképe a fuvolán heverő papíron is látható. A hangszer Mozart híres operájára, a Varázsfuvolára utal, mint ahogyan szétszóródott madarak is az opera főszereplőjét Papagenot, a madarászfiút juttatják eszünkbe, aki zenéjével fogja be madarait. De vajon Mozart zsenije kalitkába zárható-e?
Orosz István alkotása olyan régi mesterek előtt tiszteleg, mint a renenszánsz művész, Giuseppe Archiboldo, aki fák gyökereiből, és növényekből építette fel fejformáit. Aprólékosan kidolgozott rézkarca bravúros rajztudásásról tanúskodik.  
Játékos ábrázolásmódjáról ő maga így vall: „Néha úgy hiszem, hogy a józan ész által eleve elfogadhatatlannak ítélt paradoxonok alkalmasak arra, hogy segítségükkel több dolgot sejtsünk meg a világból, mint amennyit a hagyományos logika mentén felfoghatunk.” 

 


 

Részletek

Művész Orosz István (1951 - )
Cím Mozart
Technika rézkarc, papír
Elkészítés éve
Jelezve Orosz István
Állapota
Limitáció 39/70
Szélesség 29 cm
Magasság 22 cm
Mélység cm
Súly (szobornál) kg
Eredetiségi igazolással
Limitált, sorszámozott alkotás

Díjmentes Szállítás

Galériánk több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a műtárgyak szakszerü csomagolása és világszerte szállítása terén. Igy ügyfeleinknek biztonságos és megbízható módon tudjuk szállítani szeretett műtárgyaikat. A szállítás és csomagolás díjmentes, de csak abban az esetben, ha a kiválasztott műtárgy a holnapunkon feltüntetett listaáron kerül megvásárlásra. 

  1. Rézkarcok és grafikákat biztonságos hengerben, keret nélkül szállítjuk. 
  2. Festményekre és szobrokra külön egyedi faládákat készítünk, ezeket szakszerüen kibélelve 
  3. Művészeti fotóinkat biztonságos kartonba csomagoljuk 
  4. Minden szállításunkra teljes körü biztosítást kötünk (all risk)
Személyes megtekintés
Válasszon az alábbi időpontokból
Elküldöm
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem