Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Borsos Miklós Nagy Ligheia

Borsos Miklós: Nagy Ligheia
Értékesítve (Magyar magángyűjtemény)

Leírás

Az archaikus korokhoz igazodó Nagy Ligheia (ligheia: a görög mitológiából ismert szirén) című mű tiszta formavilága és tömbszerű szerkezete az ókori egyiptomi és görög szobrászatot idézi, és rokon Brancusi és Arp európai szobrászati stílusával. Borsos Miklós XXXIII. Velencei Biennálén kiállított műve alkotásakor Giuseppe Tomasi di Lampedusa azonos című műve ihlette. Az 1967-es kiadású könyvet a szobrairól készült képek illusztrálják. Lighea az ógörög szirén, akivel találkozásunk során halandó kiszolgáltatottságunkat tapasztalhatjuk meg a könyörtelen és örök természettel szemben. A szirén halálhozó, veszélyes lény, de szép és csábító. Ógörög sírokon a halállal való megbékélés jelképeként ábrázolták. A Nagy Lighea magasfokúan stilizált alkotás: letisztult, egyszerű formája drámaian kifejező. Csiszolt, sima felületének megformálásakor a tapinthatóság ugyanolyan fontos volt, mint maga a látvány.

A művész szobrainak stílusa az archaikus plasztika nyelvezetéből nőtte ki magát, alkotásait a tömbszerűség és a nagy összefogott felületek határozzák meg, a nyugalom, harmónia, egyfajta mediterrán hangulat árad belőlük. Borsos Miklós különleges műve hosszú utat járt be, mire hazánkba került: az 1966-os Velencei Biennálén való bemutatása után, Svájcban állították ki 1967-ben, a Galeria S. Huber-ben, Zürichben, 2019-ig egy amerikai magángyűjteményben volt látható, majd innen került vissza hazánkba. A szobrászművész ruskicai márványból készült alkotása igazi ritkaság, korszakának egyik legszebb darabja.

Részletek

Művész Borsos Miklós (1906 - 1990)
Cím Nagy Ligheia
Technika ruskicai márvány
Elkészítés éve 1965
Jelezve Borsos M 1965
Állapota kiváló
Proveniencia Amerikai Magángyűjteményből
Szélesség 75 cm
Magasság 48 cm
Mélység 11 cm
Súly (szobornál) 80 kg
Eredetiségi igazolással
Egyedi alkotás

Díjmentes Szállítás

Galériánk több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a műtárgyak szakszerü csomagolása és világszerte szállítása terén. Igy ügyfeleinknek biztonságos és megbízható módon tudjuk szállítani szeretett műtárgyaikat. A szállítás és csomagolás díjmentes, de csak abban az esetben, ha a kiválasztott műtárgy a holnapunkon feltüntetett listaáron kerül megvásárlásra. 

  1. Rézkarcok és grafikákat biztonságos hengerben, keret nélkül szállítjuk. 
  2. Festményekre és szobrokra külön egyedi faládákat készítünk, ezeket szakszerüen kibélelve 
  3. Művészeti fotóinkat biztonságos kartonba csomagoljuk 
  4. Minden szállításunkra teljes körü biztosítást kötünk (all risk)
Személyes megtekintés
Válasszon az alábbi időpontokból
Elküldöm
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem