Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Kmetty János Női akt

Kmetty János: Női akt
42.

Aktuális aukció

Tételszám
42.
Aukció 5. Művészeti aukció
Aukciós kiállítás 2023.11.16. – 2023.12.03.
Licitálás vége 2023.12.03. 18:00
Kikiáltási ár:
25000
HUF
Becsérték
30000
50000
HUF
Aukciós jutalékunk (netto) 18%

Kérdése esetén szívesen válaszol

Takáts Fábián
Művészettörténész

Részletek

Művész Kmetty János (1889 - 1975)
Cím Női akt
Technika rézkarc, papír
Elkészítés éve 1920
Jelezve j.l. Kmetty 1920
Állapota
Limitáció 23/75
Szélesség 24 cm
Magasság 24 cm
Mélység cm
Súly (szobornál) kg
Eredetiségi igazolással
Limitált, sorszámozott alkotás
Keretezve

Leírás

Kmetty Jánosnak, a magyar kubizmus kiemelkedő egyéniségének festményei mellett grafikái is jelentékenyek. Feketén-fehéren készült rézkarcai között találhatunk portrét, önarcképet, és aktot is. A művész Akt címet viselő alkotása olyan tanulmányrajznak is tekinthető, amely a Kmetty művészetére oly jellemző, kubisztikusan tagolt formáktól eltérően inkább realista stílusban készült.
A képen egy farönkön ülő, robosztus testalkatú női aktot látunk. A figura háttal ülve, fejét enyhén jobbra billentve tekint hátra. Egyik kezét a rönkön fekvő drapériára teszi, másikat ölében pihenteti. Anatómiailag tökéletesen ábrázolt, izmoktól dagadó alakja Michelangelo férfi aktjainak ideálját tükrözi.
Kmetty Akt-ja és annak mívessége a régi korok mestereinek stílusára emlékeztet, a kompozíció egyszerűsége és szerkezete a századelő modernségét tükrözi. Az erőtől duzzadó test kontúrjai vastagon rajzoltak, a levegős háttér természeti elemei finoman karcoltak. Az akt plasztikusan megjelenített formái szoborszerűvé teszik az alakot.
Kmetty János művét hagyományos rézkarc technikával készítette, rajzi tudása túlmutat a tanulmányon, önálló képnek tekinthető.
Az Akt nehezen illeszthető be Kmetty festészeti életművébe, hiszen témája és ábrázolásmódja eltér az alkotó művészetére oly jellemző stílusjegyektől. De éppen ez az eltérés adja meg a grafika egyediségét, amelyen mesteri módon szemlélteti az emberi test klasszikus szépségét.
 

Személyes megtekintés
Válasszon az alábbi időpontokból
Elküldöm
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem