Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Basch Árpád Női portré

Basch Árpád: Női portré
Magángyűjtemény Magyarország 2022

Leírás

Az alkalmazott grafika úttörője volt Basch Árpád, aki művészeti tanulmányait Hollósy Simon müncheni magániskolájában végezte, majd hazatérése után beiratkozott a budapesti Képzőművészeti Főiskolára, ahol Karlovszky Bertalan volt a mestere. Stúdiumai után a francia fővárosban képezte tovább magát, Jean Paul Laurens festő kezei alatt, de megfordult Olaszországban is tanulás céljából. Basch Árpád végül 1896-ban tért újra haza több éves tanulmányútjáról.
Mindössze tizenhat éves, amikor első festményét kiállítják a Műcsarnokban. Alkotói pályája kezdetén akvarellfestészettel és grafikával, plakátok tervezésével foglalkozott. „A dekoratív festészetnek és plakátművészetnek szántam néhány évet. (...) Angliában mint követendő példának állíttattam fel, hogy miként lehet dekoratív hatást elérni a természet hű visszaadásával is. Grafikáim legtöbbjét bekérték a Crystal Palace-ban rendezett Internationális kiállításra" - írta később autobiográfiájában.
Basch Jugenstil jellegű portréja minden bizonnyal pálya eleji mű, hiszen az alkotót később már inkább a festészet problémái érdekelték. A nyolcszögű (oktogon) karton középpontjába rajzolt női arckép kontúrja, a modell fejtartása és elforduló törzse szecessziós ihletésű. A határozott fiatal nő magabiztosan néz ránk, mélyen dekoltált öltözete, finom vonásai ugyanakkor lágy nőiességet sugároznak. A többek között vörös krétával is megrajzolt, élethű és szépséges arc Basch páratlan technika tudásáról vall, ugyanakkor a korszak szépségének tudatában lévő női ideálját is jól tükrözi.
 

Részletek

Művész Basch Árpád (1873 - 1945)
Cím Női portré
Technika vegyestechnika, karton
Elkészítés éve 1900 körül
Jelezve j.j.közép: Basch Árpád
Állapota Kiváló
Proveniencia Német magángyűjteményből
Szélesség 44 cm
Magasság 44 cm
Mélység cm
Súly (szobornál) kg
Eredetiségi igazolással
Egyedi alkotás
Keretezve

Díjmentes Szállítás

Galériánk több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a műtárgyak szakszerü csomagolása és világszerte szállítása terén. Igy ügyfeleinknek biztonságos és megbízható módon tudjuk szállítani szeretett műtárgyaikat. A szállítás és csomagolás díjmentes, de csak abban az esetben, ha a kiválasztott műtárgy a holnapunkon feltüntetett listaáron kerül megvásárlásra. 

  1. Rézkarcok és grafikákat biztonságos hengerben, keret nélkül szállítjuk. 
  2. Festményekre és szobrokra külön egyedi faládákat készítünk, ezeket szakszerüen kibélelve 
  3. Művészeti fotóinkat biztonságos kartonba csomagoljuk 
  4. Minden szállításunkra teljes körü biztosítást kötünk (all risk)
Személyes megtekintés
Válasszon az alábbi időpontokból
Elküldöm
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem