Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Csók István Női tanulmány fej (Züzü)

Csók István: Női tanulmány fej (Züzü)
Magángyűjtemény Magyarország

Leírás

Kiváló művész, a modern magyar plein air festészet egyik vezéralakja volt Csók István. A budapesti Mintarajziskolában tanult alkotó Münchent és a művészet fellegvárát, Párizst is megjárta, ahol a híres-neves Julian Akadémián képezte tovább magát. Már a müncheni tanulóévei alatt barátságot kötött Hollósy Simonnal, s rövidesen a művésztelep megalakulása után ellátogatott Nagybányára is. Székhelye mindazonáltal Párizs lett, ahol 1903-ban letelepedett. Mozgalmas élete során azonban nem maradt mindig a francia fővárosban, részt vett a nagybányaiak jubiláris kiállításán (1912), majd a Képzőművészeti Főiskola tanárává nevezték ki, a nagybányai művésztelep festői tanulságainak következetes oktatásával fontos szerepet töltött be a katedrán.
Korai alkotásaira Bastien Lepage és Dagnan Bouveret finom naturalizmusa jellemző, festészete ebben az időben a posztimpresszionisták foltfestéséhez, színei az impresszionisták keveretlen ragyogásához hasonló. Csók ugyanakkor vonzódott a történelmi jelenetekhez, a millenniumra készítette el egyik legismertebb képét a Báthory Erzsébetet (1895). 1897-ben a nagybányai művésztelepen dolgozott, de művészete párhuzamosan fejlődött az ottani plein air törekvésekkel. Festményei fokozatosan színesedtek ki, munkáiban a sokác népművészet elemeit használta fel. De nem feledkezhetünk el oldott balatoni csendéleteiről és karakteres portréiról sem, amelyek közül a legismertebbek Juliett (közismerten Züzü) nevű lányáról készültek.

A „Női tanulmányfej" is minden bizonnyal a mester lányát ábrázolja. Csók István úgynevezett Züzü-ciklusa 1910-től 1925-ig tartott, ezalatt 13 festményt készített kislányáról annak saját, gyermeki világáról. Szóban forgó képén a körübelül 9-10 éves korú Züzüt látjuk barnás-szürkés szallaggal átkötött divatos kalapban, amint félprofilban, komoly tekintettel néz maga elé, piros pozsgás arcocskája gyermekien bájos, ártatlanságot tükröző. Csók kisméretű olajképével és annak főszereplőjével is jól érzékelteti, hogy milyen bravúros módon értett a színek kikeveréséhez és minél karakteresebb arcok megfestéséhez.
 

Részletek

Művész Csók István (1865 - 1961)
Cím Női tanulmány fej (Züzü)
Technika olaj, vászon
Elkészítés éve 1920-as évek
Jelezve j.b.l Csók
Állapota Kiváló
Proveniencia Magyar magángyűjteményből
Szélesség 17 cm
Magasság 26 cm
Mélység cm
Súly (szobornál) kg
Eredetiségi igazolással
Egyedi alkotás
Keretezve

Díjmentes Szállítás

Galériánk több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a műtárgyak szakszerü csomagolása és világszerte szállítása terén. Igy ügyfeleinknek biztonságos és megbízható módon tudjuk szállítani szeretett műtárgyaikat. A szállítás és csomagolás díjmentes, de csak abban az esetben, ha a kiválasztott műtárgy a holnapunkon feltüntetett listaáron kerül megvásárlásra. 

  1. Rézkarcok és grafikákat biztonságos hengerben, keret nélkül szállítjuk. 
  2. Festményekre és szobrokra külön egyedi faládákat készítünk, ezeket szakszerüen kibélelve 
  3. Művészeti fotóinkat biztonságos kartonba csomagoljuk 
  4. Minden szállításunkra teljes körü biztosítást kötünk (all risk)
Személyes megtekintés
Válasszon az alábbi időpontokból
Elküldöm
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem