Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Markó Károly (id.) Rhodopis cipője

Markó Károly (id.): Rhodopis cipője
ÁR KÉRÉSE
Időpontot szeretnék
Kérdés

Leírás

Idősebb Markó Károly olyan festőművész volt, akinek festészete a 17. és 18. századi történelmi és ideális tájképfestészetre épült. Tájképein idilli hangulatú hétköznapi, bibliai, vagy éppen mitológiai jeleneteket örökített meg. Ilyen mitológia témát ábrázol a Rhodopis cipője (1835) is, amely egy görög rabszolga lány történetét meséli el. Az anekdota szerint a lánynak, miközben fürdött, egy sas elragadta szandálját és elvitte Memphisbe. Az Alsó-Egyiptomi városban éppen törvényt ült a király, amikor a sas karmai közül leejtette „zsákmányát" a lábai elé. Az uralkodó annyira gyönyörűnek találta a cipellőket, hogy addig nem nyugodott, amíg meg nem találta annak viselőjét. Szétküldte embereit szerte az országban, hogy találják meg a szandált viselő nőt. Végül Naucratis városában rábukkantak a lány nyomára, Memphisbe vitték, ahol a király feleségül is vette őt. Markó minden részletben kimunkált képén a ruhátlan mitológiai alakok miniatúrszerű megfestése és a kötött klasszikus tájkompozíció harmonikus egységben jelenik meg. Az alkotó művén megjelenő természeti részletek objektív, részletező visszaadása szinte már realisztikussá teszi a Rhodopis cipőjét. A kép hátulján, a bal felső sarokban felirat hirdeti, hogy Markó festménye szerepelt a Műcsarnok 1937-es Magyar Biedermeier kiállításán, továbbá hogy a festmény bizonyos „Nagyméltóságú Weisz Fülöp Úr (Fillér út. 37)" birtokában volt. Korábban nem volt példa ilyen jellegű Markó kép felbukkanására, éppen ezért számít igazi kuriózumnak a Rhodopis cipője a magyar műtárgypiacon. A FESTMÉNY VÉDETT  !

Részletek

Művész Markó Károly (id.) (1793 - 1860)
Cím Rhodopis cipője
Technika olaj, fa
Elkészítés éve 1835
Jelezve j.j.l. C Markó 1835
Állapota
Proveniencia Magyar Magángyűjtemény, azelött Weisz Fülöp gyűjteményében,kiállítva a Műcsarnok 1937 Biedermeier kiállitásán
Szélesség 48 cm
Magasság 38 cm
Mélység cm
Súly (szobornál) kg
Eredetiségi igazolással
Egyedi alkotás
Keretezve

Díjmentes Szállítás

Galériánk több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a műtárgyak szakszerü csomagolása és világszerte szállítása terén. Igy ügyfeleinknek biztonságos és megbízható módon tudjuk szállítani szeretett műtárgyaikat. A szállítás és csomagolás díjmentes, de csak abban az esetben, ha a kiválasztott műtárgy a holnapunkon feltüntetett listaáron kerül megvásárlásra. 

  1. Rézkarcok és grafikákat biztonságos hengerben, keret nélkül szállítjuk. 
  2. Festményekre és szobrokra külön egyedi faládákat készítünk, ezeket szakszerüen kibélelve 
  3. Művészeti fotóinkat biztonságos kartonba csomagoljuk 
  4. Minden szállításunkra teljes körü biztosítást kötünk (all risk)
Személyes megtekintés
Válasszon az alábbi időpontokból
Elküldöm
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem