Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Orosz István Rino rajzolo (Camera obscura)

Orosz István: Rino rajzolo (Camera obscura)
Magángyűjtemény - USA

Leírás

A művészet története sokoldalú alkotóművészként „jegyzi” az anamorfózis (átváltozás) nagymesterét Orosz István, aki grafikai munkássága mellett animációs filmek rendezésével és szépirodalommal (novellák és versek írásával is foglalkozik. Grafikai stílusa leginkább a 19.századi metszetek míves, vonalhálós rajzait idézi fel, rézkarcai is ennek a kornak a stílusára emlékeztetnek minket. Ez, a látszólag régi mestereket idéző stílus azonban csak eszköz a kezében, amivel kedvére játszik, múlidéző munkáin hol rejtett arcok, hol a régi korok emberei, vagy éppen egyik legkedvesebb motívuma az orrszarvú tűnik fel.
Az „Orrszarvút rajzoló” is éppen ilyen jellegű mű, amellyel Orosz István tiszteletét (hommage-át ) fejezi ki a német reneszánsz legismertebb alkotója, Albrecht Dürer előtt. A reneszánsz mester, eredeti, fából készült metszetét úgy készített, hogy ő maga soha nem látta az állatot, munkáját egy ismeretlen alkotó vázlatára és leírására alapozva készítette el 1515-ben. Az orrszarvú robosztus alakja nyilvánvalóan Orosz István is megihlette, aki kemény páncéllal borítva ábrázolja a harcias állatot, csavart szarvat helyez a nyaktőre, a lábait pedig pikkelyekkel fedi be. Ezek a vonások tulajdonképpen nem találhatóak meg egy valódi orrszarvún, a múltidéző rézkarc azonban Dürer egymagában álló rinocéroszához hasonlóan köztiszteletnek örvend.
Orosz rinocérosza (orrszarvúja) viszont nem egymagában áll, hanem „modellje” annak a rajzolónak, aki egy gyertyával megvilágított dobozban, az úgynevezett lencsetag nélküli optikai ezközzel a camera obsura (lyukkamera) segítségével rajzolója meg az állatot, amely békésen áll „modellt”.
Orosz István a grafikai technikák virtuózaként szinte mindent tud a rézkarcról, ahogyan azt az „Orrszarvút rajzoló” is remekül tanúsítja.
 

Részletek

Művész Orosz István (1951 - )
Cím Rino rajzolo (Camera obscura)
Technika rézkarc, papír
Elkészítés éve 2013
Jelezve j.l Orosz Istvan
Állapota
Limitáció 17/60
Szélesség 19 cm
Magasság 42 cm
Mélység cm
Súly (szobornál) kg
Eredetiségi igazolással
Limitált, sorszámozott alkotás

Díjmentes Szállítás

Galériánk több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a műtárgyak szakszerü csomagolása és világszerte szállítása terén. Igy ügyfeleinknek biztonságos és megbízható módon tudjuk szállítani szeretett műtárgyaikat. A szállítás és csomagolás díjmentes, de csak abban az esetben, ha a kiválasztott műtárgy a holnapunkon feltüntetett listaáron kerül megvásárlásra. 

  1. Rézkarcok és grafikákat biztonságos hengerben, keret nélkül szállítjuk. 
  2. Festményekre és szobrokra külön egyedi faládákat készítünk, ezeket szakszerüen kibélelve 
  3. Művészeti fotóinkat biztonságos kartonba csomagoljuk 
  4. Minden szállításunkra teljes körü biztosítást kötünk (all risk)
Személyes megtekintés
Válasszon az alábbi időpontokból
Elküldöm
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem