Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Vaszary János Rózsacsokor

Vaszary János: Rózsacsokor
Magángyűjtemény Magyarország

Leírás

A 20. századi magyar képzőművészet egyik kimagasló képviselője volt Vaszary János, aki változatos stílusokban dolgozott. Nem csak ismerte, de végigjárta a 20. század első harmadának képzőművészeti irányait: az impresszionizmust, expresszionizmust, art decot. Elsősorban festőként dolgozott, de grafikákat, gobelin munkákat is készített. Bármilyen technikához nyúlt, maradandót alkotott.
Vaszary Jánost méltán ismeri el a művészettörténet, kiváló színérzékének, rajz és kompozíciós készségének köszönhetően biztosította helyét a művészeti kánonban. 1920-tól a Lyka Károly által újjászervezett Képzőművészeti Főiskolán tanított. Az új stílusirányok kiváló oktatójaként maradt meg növendékei emlékeiben.
Munkássága egymástól jól elkülöníthető szakaszokra bontható. Kezdetben a szecesszióhoz köthető gobelineket tervezett, majd realisztikus életképeket (Szolgalegény 1902, Fürdő után 1903) festett. 1905-ös franciaországi, spanyolországi és olaszországi tanulmányútjai megváltoztatták palettáját, alkotásai színesebbé, stílusa oldottabbá vált. A „Rózsacsokor” is erről az oldottságról, a színek erejéről tanúskodik. Ha valaki, akkor Vaszary jól tudta, hogyan kell pusztán élénk színű foltokkal mély benyomást kelteni. Aprócska csészében álló dús virágcsokrának színpompás szirmaiba legszívesebben magunk is beleszagolnánk, annyira élettel teliek. A piros, rózsaszín és sárga árnyalataiban játszó virágokat ugyan vázlatnak szánta, ám megfestésük beragyogja a kész kompozíciót. (Takáts Fábián)
 

A festmény hátoldalán egy második csendélet is található, szintén Vaszary kezéből (részletfotón látható). Dr. Haulisch Lenke igazságügyi szakértő tanulmánya kérésre megmutatható. 

Részletek

Művész Vaszary János (1867 - 1939)
Cím Rózsacsokor
Technika akvarell, papír
Elkészítés éve 1910 körül
Jelezve b.f.: Vaszary J.
Állapota kiváló
Proveniencia 1. Magángyűjtemény Magyarország 2. Eladás Erdész László Galéria, Szentendre, 1998
Szélesség 29 cm
Magasság 37 cm
Mélység cm
Súly (szobornál) kg
Eredetiségi igazolással
Egyedi alkotás
Keretezve

Díjmentes Szállítás

Galériánk több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a műtárgyak szakszerü csomagolása és világszerte szállítása terén. Igy ügyfeleinknek biztonságos és megbízható módon tudjuk szállítani szeretett műtárgyaikat. A szállítás és csomagolás díjmentes, de csak abban az esetben, ha a kiválasztott műtárgy a holnapunkon feltüntetett listaáron kerül megvásárlásra. 

  1. Rézkarcok és grafikákat biztonságos hengerben, keret nélkül szállítjuk. 
  2. Festményekre és szobrokra külön egyedi faládákat készítünk, ezeket szakszerüen kibélelve 
  3. Művészeti fotóinkat biztonságos kartonba csomagoljuk 
  4. Minden szállításunkra teljes körü biztosítást kötünk (all risk)
Személyes megtekintés
Válasszon az alábbi időpontokból
Elküldöm
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem