Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Markó Károly (id.) Tájkép figurákkal

Markó Károly (id.): Tájkép figurákkal
280000
HUF
Vásárlás
Tegyen ajánlatot
Kérdésem van

Leírás

A kép középpontjában egy fák közötti tisztáson egymással diskurzust folytató férfiakat látunk. Az antik köpenybe burkolózó, szakállas alakok egyike velünk szemben áll, jobb kezével magyarázva mutat. Társa feléje fordulva elmélyülten hallgatja. A férfiak csoportjától balra kör alakú épület romjait pillanthatjuk meg, a háttérben hegylánc ormai magasodnak. A tisztástól távolodva, egy sziklákkal szegélyezett út oldala mellett terebélyes fák csoportja magasodik, lombkoronájuk szétnyílik. Mögöttük egy oszlopos antik épületet és római hidat látunk. A görög-római építészeti stílusú homlokzat mögött a távolban egy város képe sejlik fel.
Markó Károly a klasszicista tájképfestészet hagyományaiból építette fel művét. A kisméretű emberalakokkal ábrázolt vedutája (tájképe) romantikus szemléletről tanúskodik: a természet és az ember, a táj és a szellem harmóniájáról. A táj aprólékosan megfigyelt és megfestett elemeit mesteri, színpadias rendbe helyezi el művén, így alkotásának két „főszereplője”, a férfiak is színpadias beállításban láthatóak. Ahogyan közeledünk a sötét előtérből a kép középtere felé, úgy lesz egyre világosabb az, kiemelve a mű fő mozzanatát, a férfiak csoportját és a távolban lévő antikizáló templomot. A tájat beragyogja a napfény, ahogy az emberi szellem és tudás is. A sziklák és fák harmonikus keretet adnak a figuráknak.
A művész Tájkép figurákkal című akvarellje a 17.- 18. századi heroikus történelmi, és idillikus tájképfestészetre épül. A kompozíció hangsúlyos részein láthatóak a figurák, de mégsem a cselekvés áll a középpontban, hanem a természet, a táj. Festményének lényegét a táj művészi felépítése, megformálása adja meg. Az úgynevezett staffázs (elhelyezett) alakok alárendeltek, ám mozdulataik, cselekvésük mégis harmonikusan illeszkedik a kompozícióba. Művének egyes elemei, emberalakjai több más alkotásán (Tájkép tivoli mellett 1846, Olasz táj naplementekor 1851) vissza-vissza térnek. Ez az alkotása a Firenze mellett található Appeggiben készült (id.) Markó Károly utolsó alkotói korszakában, amelyet leheletkönnyű vonalvezetés és rajz jellemez.
  

Eredetiségi igazolással
Egyedi alkotás
Keretezve

Részletek

Művész Markó Károly (id.) (1793 - 1860)
Cím Tájkép figurákkal
Technika tinta, akvarell, papír
Elkészítés éve 1850 körül
Jelezve j.n.
Állapota kiváló
Proveniencia 1. Magyar Magángyűjtemény | 2. Szerepelt az Ernst Múzeum egyik aukcióján

Méretek

Szélesség 20 cm
Magasság 12 cm
Mélység cm
Súly kg

Díjmentes Szállítás

Galériánk több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a műtárgyak szakszerü csomagolása és világszerte szállítása terén. Igy ügyfeleinknek biztonságos és megbízható módon tudjuk szállítani szeretett műtárgyaikat. A szállítás és csomagolás díjmentes, de csak abban az esetben, ha a kiválasztott műtárgy a holnapunkon feltüntetett listaáron kerül megvásárlásra. 

  1. Rézkarcok és grafikákat biztonságos hengerben, keret nélkül szállítjuk. 
  2. Festményekre és szobrokra külön egyedi faládákat készítünk, ezeket szakszerüen kibélelve 
  3. Művészeti fotóinkat biztonságos kartonba csomagoljuk 
  4. Minden szállításunkra teljes körü biztosítást kötünk (all risk)
Elküldöm
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem