Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Munkácsy Mihály Tanulmány az Újoncozás című festményhez

Munkácsy Mihály: Tanulmány az Újoncozás című festményhez
Magángyűjtemény Magyarország

Leírás

A 19. század magyar festészetének nemzetközileg is elismert mestereként vált Európa szerte is híressé Munkácsy Mihály, aki romantikusan realista festő volt. Tanulmányozta és nagy műgonddal festette korának legjellegzetesebb karaktereit. A város és a falu közösségeinek kiváló ismerője volt, szociográfusi érzékkel megfestett életképei példaszámba mennek.
Újoncozás (1878) című festményét párizsi korszaka (1871-1879) alatt készítette. A realista stílusban festett életképét minden bizonnyal az 1848/49-es forradalom és szabadságharcban szolgáló katonák alakjai ihlették. A festő képén egy sötét szobában látjuk az általános hadkötelezettségre bevonuló (ujoncozás) katonákat, akik még utoljára mulatnak, de némely figura elgondolkodva néz maga elé, hogy mi vár rá. Munkácsy olajképén hűen adja vissza a szabadságharc idején hadba vonuló katonák lelkiállapotát.
Az jelen "Újoncozás" hoz készült tanulmány az eredeti festmény bal szélen ülő fiatal katona alakjára fókuszál. A díszes sapkát viselő férfi lábát keresztbe téve, jobb kezét az asztalra helyezve néz komoran maga elé, mellette borosüveg áll. Munkácsy fatáblára készült olajképe foltszerűen, ám szépen megfestett, jó kavalitású. A figura arcvonásai vázlatszerű megfestéséből adódóan is tisztán kivehetőek, a mester nagyszerű módon ügyelt a részletekre: figurájának jobb mellkasán magyar kokárda díszeleg. A kép hátoldalán a mahagóni fatábla közepén olvashatjuk Eduard von Goebel báró nevét, egy 1876-os dátumot és Drezda városának nevét, ami az alkotás korábbi tuladonosára utal. A végleges festményt ma a Magyar Nemzeti Galéria őrzi, ehhez való tanulmány viszont most ritkán de piacra kerül svajci magángyűjteményből.
 

Részletek

Művész Munkácsy Mihály (1844 - 1900)
Cím Tanulmány az Újoncozás című festményhez
Technika olaj, mahagoni fa
Elkészítés éve 1875-1880 között
Jelezve j.n.
Állapota
Proveniencia Svajci magángyűjtemény
Szélesség 20 cm
Magasság 30 cm
Mélység cm
Súly (szobornál) kg
Eredetiségi igazolással
Egyedi alkotás
Keretezve

Díjmentes Szállítás

Galériánk több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a műtárgyak szakszerü csomagolása és világszerte szállítása terén. Igy ügyfeleinknek biztonságos és megbízható módon tudjuk szállítani szeretett műtárgyaikat. A szállítás és csomagolás díjmentes, de csak abban az esetben, ha a kiválasztott műtárgy a holnapunkon feltüntetett listaáron kerül megvásárlásra. 

  1. Rézkarcok és grafikákat biztonságos hengerben, keret nélkül szállítjuk. 
  2. Festményekre és szobrokra külön egyedi faládákat készítünk, ezeket szakszerüen kibélelve 
  3. Művészeti fotóinkat biztonságos kartonba csomagoljuk 
  4. Minden szállításunkra teljes körü biztosítást kötünk (all risk)
Személyes megtekintés
Válasszon az alábbi időpontokból
Elküldöm
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem