Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Fényes Adolf Tavasz

Fényes Adolf: Tavasz
értékesítve (magángyűjtemény Hollandia)

Leírás

Kevés magyar festő életművét tagolják olyan változatos stíluskorszakok, mint Fényes Adolfét. Drámai hangulatú parasztzsánereket, naturalista csendéleteket, impresszionista tájképeket, realista portrékat készített. Pályája második felében az egyre jobban magába forduló művész a romantika jegyében festette meseszerű képeit.
Fényes Adolf olajfestményén zöldellő, idilli tájat látunk. A domb tetején sárga ház áll, virágzó, „japános” fák árnyékában sárga ruhás kislány lepkét kerget. A tiszta, égszínkék égboltot felhő nem takarja. A fák rügyeznek, tavaszodik. 
A finom pasztellszínekkel és foltokkal megfestett mű egy álomvilág derűjét, játékosságát sugározza, nem tűnik valóságosnak. A művész itáliai és franciaországi utazásainak emlékeiből merítve leegyszerűsített formákkal, hullámzó vonalvezetéssel ábrázolja a romantikus domboldalt. Alkotásának előadásmódja naiv, a gyermekrajzhoz hasonló kompozíció azonban az árnyékok és képi elemek festői harmóniáját hozza létre.
Alkotásának keletkezésében nem lehetünk biztosak, de valószínűleg 1920-1925 között készülhetett. Ezidőtájt új utakat keresve érdeklődése a plein air irányzat felé, később a romantikus festészet irányába fordult. Szakítva korábbi tájképábrázolási szemléletével, önkényes módon kezdi el komponálni meseszerű álomképeit.
„Ő maga úgy vélte, hogy a természet, melynek jelenségeit, változatait oly hűen követte s másolta, ezután ne zsarnokoskodjék felette, most ő akar a természet szuverén ura lenni művészetében”- írja Herman Lipót a Pesti Napló 1936 novemberi számában.
Aranyozott, díszes keretbe foglalt munkája romantikus hangulatú, modern zsánerképeinek egyik legszebb darabja. 
 

Részletek

Művész Fényes Adolf (1867 - 1945)
Cím Tavasz
Technika olaj, vászon
Elkészítés éve 1920-as évek
Jelezve balra lent: Fényes A.
Állapota kiváló
Proveniencia Amerikai magángyűjteményből
Szélesség 60 cm
Magasság 45 cm
Mélység cm
Súly (szobornál) kg
Eredetiségi igazolással
Egyedi alkotás
Keretezve

Díjmentes Szállítás

Galériánk több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a műtárgyak szakszerü csomagolása és világszerte szállítása terén. Igy ügyfeleinknek biztonságos és megbízható módon tudjuk szállítani szeretett műtárgyaikat. A szállítás és csomagolás díjmentes, de csak abban az esetben, ha a kiválasztott műtárgy a holnapunkon feltüntetett listaáron kerül megvásárlásra. 

  1. Rézkarcok és grafikákat biztonságos hengerben, keret nélkül szállítjuk. 
  2. Festményekre és szobrokra külön egyedi faládákat készítünk, ezeket szakszerüen kibélelve 
  3. Művészeti fotóinkat biztonságos kartonba csomagoljuk 
  4. Minden szállításunkra teljes körü biztosítást kötünk (all risk)
Személyes megtekintés
Válasszon az alábbi időpontokból
Elküldöm
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem