Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Orosz István TivoLiszt

Orosz István: TivoLiszt
értékesítve (magángyűjtemény UK)

Leírás

Hatalmas ágas-bogas fák közül bukkan elő egy itáliai villa homlokzata. Az oszlopos reneszánsz bejárathoz kőlépcső vezet fel. A villa bejárati ajtaját kagylószerű dísz ékesíti, amely fölött boltíves, toronyszerű építmény magasodik. Az épület azonban csak háttér, egy előtte kirajzolódó archoz. A kép középpontjában komor tekintetű férfi feje tűnik elő, szemének, orrának, szájának vonalait a fák ágai adják. A portré beleolvad a természeti környezetbe, mintegy lebeg fölötte, az ég felé tekint. A váll vonalát követve, a kép előterében antik szobortorzók állnak kétoldalt. Befonják őket a kert indái, gyökerei. A kép legalján a fűben súlyos kőtábla fekszik, rajta latin felirat az épület nevével.
Orosz István grafikusművész Tivoliszt című grafikáján a Róma környéki Tivoliban járunk, ahol egy csodálatos kertben szökőkutak és vízesések között áll a reneszánsz Este- villa. A görög-római szoborcsoport fölött a 19. századi romantika legismertebb zeneszerzőjének, Liszt Ferencnek szép metszésű arca rajzolódik ki. Az előtérben lévő szobrok és az őket körülvevő facsoportok feketén- fehéren látszanak, amíg a hangsúlyos elemek, mint például Liszt Ferenc arca, és a bejárati kapu is halvány vöröses-kékes színárnyalatú. Valójában rajzi bravúr, ahogyan hunyorított szemmel nézve kibontakozik a zeneszerző portréja. A TivoLiszt szójáték: Tivoli és Liszt neve összecsúsztatva, ahogyan a kép is átfedést mutat: a hely és a zongoraművész közötti kapcsolatra utalva (Liszt Ferenc sok időt töltött a villában, amely több zenemű megírására ihlette).
A mű Orosz István Rejtett arcok című sorozatának darabja. Műve olyan régi nagy mesterek előtt tiszteleg, mint a 16. századi olasz származású művész Giuseppe Archiboldo, aki növényekből, fák gyökereiből építette fel groteszk fejformáit. A TivoLiszt grafikája tele van művészettörténeti utalásokkal: a növényekkel befont szobortorzók a reneszánsz kert platonista szemléletét tükrözik, ahol az alkotó fantáziáját követve a természet „hozza létre” a szobrokat és az idő múlásával veszi ismét birtokba. Maga a Liszt portré is így jön létre, a fantáziánk révén. Ugyanakkor tisztelgés a zeneszerző előtt, akinek művei kiállják az idő próbáját.
  

Részletek

Művész Orosz István (1951 - )
Cím TivoLiszt
Technika rézkarc, papír
Elkészítés éve 1990
Jelezve j.l. Orosz István
Állapota kiváló
Limitáció 67/75
Szélesség 50 cm
Magasság 35 cm
Mélység cm
Súly (szobornál) kg
Eredetiségi igazolással
Limitált, sorszámozott alkotás
Keretezve

Díjmentes Szállítás

Galériánk több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a műtárgyak szakszerü csomagolása és világszerte szállítása terén. Igy ügyfeleinknek biztonságos és megbízható módon tudjuk szállítani szeretett műtárgyaikat. A szállítás és csomagolás díjmentes, de csak abban az esetben, ha a kiválasztott műtárgy a holnapunkon feltüntetett listaáron kerül megvásárlásra. 

  1. Rézkarcok és grafikákat biztonságos hengerben, keret nélkül szállítjuk. 
  2. Festményekre és szobrokra külön egyedi faládákat készítünk, ezeket szakszerüen kibélelve 
  3. Művészeti fotóinkat biztonságos kartonba csomagoljuk 
  4. Minden szállításunkra teljes körü biztosítást kötünk (all risk)
Személyes megtekintés
Válasszon az alábbi időpontokból
Elküldöm
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem