Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Berki Viola

Életrajz

Életrajz                          

Sokszorosított grafikái és illusztrációi méltón kedveltek a közönség körében. 1975-ben Munkácsy-díjat kapott, 1984-ben érdemes művész, 1994-ben a Magyar Köztársaság Tiszti Keresztje polgári fokozatával ismerték el munkásságát.

Szinte zsúfoltnak tűnő, az egész képfelületet kitöltő, aprólékos ábrázolásmód jellemző alkotásaira. Ez, az egyébként a perzsa miniatúrákra jellemző stílus, olykor a stilizálás és a dekorativitás felé mozdul el, de a képekben a téma mindig határozott tartalommal jelenik meg. Gyakran enged a naiv művészetre jellemző előadásmódnak, az egyes kihangsúlyozott motívumok, az eredetileg össze nem illő részletek, egy a valóságból és képzeletből táplálkozó fantáziavilágot teremtenek.

A jelenetek környezete vagy maga a téma is nemegyszer a dzsungel. A vadállatok együttélése emberi asszociációkra utal. Az archaikus mítoszok és rituálék egy ősi állapot képét idézik fel. Más alkotásoknál az illusztratív és narratív jelleg gyakran konkrét irodalmi forrásokon alapul, de többször a művész maga is kitalál szubjektív történelmi jeleneteket. A bibliai és mitológiai figurák invenciózus feldolgozása, olykor a finom, megértő irónia vagy a bukolikus, bensőséges hangulat, teljesen egyéni világot teremtenek és jelenítenek meg a képeken.

OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem