Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Csergezán Pál (1924-1996) | A vadvilág festője

2024. február 15. - március 17.

Csergezán Pál 1924. június 28-án született Záhonyban. Már tizenöt évesen a budapesti Iparművészeti Iskola építészeti szakán tanult, ahova három évig járt. 1953-ban szerezte meg diplomáját a Képzőművészeti Főiskola grafika szakán, ahol Barcsay Jenő, Ék Sándor és Kádár György voltak mesterei. Stúdiumai befejeztével grafikusként, illusztrátorként is dolgozott, majd a későbbiekben fő témája a vadon élővilága lett, melyet leginkább olajfestékkel ábrázolt hiperrealista részletességgel, naturalista módon, melytől már-már életre kelnek lenyűgöző állatfigurái. Kit ne ragadna meg az őszi ködben bőgő szarvasbika vagy a hóban csörtető vaddisznó látványa? A fűben megbújó őzgida, a mezőn legelésző csorda, a természetben élő vadak különös világa.

Csergezán Pált olyannyira, hogy „egész élete az állatok szeretetének, a természet imádatának jegyében folyt” – olvasható a nevét viselő alapítvány honlapján. A vadvilág egyik legalaposabb megfigyelőjeként, a mozgás kiváló ábrázolójaként szerzett ismertséget. Képeit látva szinte érezzük az erdő csendjét, ahol lesben állva arra várunk, hogy a fák közül előbukkanjon egy-egy pompás vad. Csergezán az erdőt-mezőt járva ezekre a pillanatokra várt. Műterme a természet volt, az állatok birodalma állt közel hozzá. A nagyvadak és madarak mellett a lovak szerelmese is volt.
Élt Németországban, jól ismerte az osztrák-német-svájci vadászkultúrát. Külföldi sikerei révén az iráni sah udvari festőjeként örökíthette meg az ottani vadfajokat és a kontinens élővilágát.
Piacra ritkán kerülő alkotásai egy belga műgyűjteményből érkeztek mostani, értékesítéssel egybekötött kamaratárlatunkra. Csergezán realista képei igen keresettek, az 5. aukciónkon szereplő, olajjal farostra készült "Szarvasbőgés" című alkotása a világszerte eddig legmagasabb feljegyzett leütési árat érte el (Aukciós összefoglalónkra »). Szénrajzai, rézkarcai, olajképei és pasztelljei nagyrészt magántulajdonban vannak, ebből a nagy műgondal készeített alkotásokból látható most egy válogatás a tárlatunkon. Szeretettel várjuk!

(Takáts Fábián)
 

Kiállított alkotások

Csergezán Pál: Figyelő szarvas
Csergezán Pál - Figyelő szarvas magángyűjtemény (Magyarország)
Csergezán Pál: Horgászok
Csergezán Pál - Horgászok magángyűjtemény (Magyarország)
Csergezán Pál: Ikrek
Csergezán Pál - Ikrek magángyűjtemény (Magyarország)
Csergezán Pál: Legelésző őzek
Csergezán Pál - Legelésző őzek magángyűjtemény (Magyarország)
Csergezán Pál: Róka
Csergezán Pál - Róka magángyűjtemény (Magyarország)
Csergezán Pál: Szarvas a tisztáson
Csergezán Pál - Szarvas a tisztáson magángyűjtemény (Magyarország)
Csergezán Pál: Szarvasbőgés az erdőben
Csergezán Pál - Szarvasbőgés az erdőben magángyűjtemény (Magyarország)
Csergezán Pál: Vaddisznók a hóban
Csergezán Pál - Vaddisznók a hóban magángyűjtemény (Magyarország)

A kiállításról készült fotók

OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem