Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Tóth Ernő | Szobrászat mesterek nyomában | Nyári kiállítás

2024. június 20. - augusztus 18.

A sajóecsegi születésű Tóth Ernő a középiskolában szobrász szakra járt, szemléletét nagyban meghatározta az időszak, amit aztán az Operaház műhelyében töltött. A jelmezek, kellékek, de főként a milliő rabul ejtette. A műhelyből kikerülve a Képzőművészeti Főiskola festő szakán tanult, ahol Barcsay Jenő, Iván Szilárd és Patay László voltak a mesterei. 1980-as, Dunaújvárosban rendezett első kiállítását azóta több, mint egy tucat követte. Alkotásaival határunkon kívül is megfordult: Ausztriában, Franciaországban, Finnországban, Németországban és Svédországban is sikereket ért el. A kortárs szobrászművész gyakran össze nem illő elemeket párosít: torzat a fenségessel, kedveset a komikusssal. Az alkotó mestere ennek, olajjal festett, vagy bronzból megmunkált figurái kiválóan ötvözik az ellentéteket. Rusztikus felületű, finom pálcikaszobrai sem nélkülözik a humort, az iróniát, ami abból fakad, hogy a lényeget emeli ki mintázásukkor.

Most bemutatásre kerülő plasztikusabban formált legújabb bronz szobrai mesésen groteszk figurákból állnak. "Hommage á" sorozatának darabjai találóan sűrítik címzettjük jellemzőit: a festett fej a szürrealizmus előfutárának tekintett reneszánsz Arcimboldoét, a kerekded balerina a nemrég elhunyt kolumbiai mester Boteroét, Sárkányölő Szent György pedig Hieronymus Boscht idézi. A Noé bárkája kedvesen groteszk állatai részletgazdag, ám gyermekien naív kompozíciót alkotnak. Tóth Ernő világát állatok, madarak, mesefigurák, művészek népesítik be, mint gyermekkora mindennapjainak szereplői. Megjelenésük néha groteszk, mégis rendkívül szerethető és vidám szereplői Tóth karikírozó művészetének.

A bronzból készült szobrokat bemutató, értékesítéssel egybekötött nyári kamaratárlatunk további Tóth Ernő egyedi, különleges új, festett bronz alkotásait mutatja be. 


(Takáts Fábián)
 

OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem