Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Kernstok Károly: Aktok
22.

Aktuális aukció

Tételszám
22.
Aukció 3. Művészeti aukció
Aukciós kiállítás 2022.11.16. – 2022.12.04.
Licitálás vége 2022.12.04. 18:00
Kikiáltási ár:
750000
HUF
Becsérték
1000000
1500000
HUF
Aukciós jutalékunk (netto) 18%

Kérdése esetén szívesen válaszol

Takáts Fábián
Művészettörténész

Részletek

Művész Kernstok Károly (1873 - 1940)
Cím Aktok
Technika olaj, vászon
Elkészítés éve 1930 körül
Jelezve j.j.l: Kernstok
Állapota kiváló
Proveniencia Egykor Koller György Gyűjteményében
Szélesség 70 cm
Magasság 70 cm
Mélység cm
Súly (szobornál) kg
Eredetiségi igazolással
Egyedi alkotás
Keretezve

Leírás

Enteriőrben pihenő aktok csoportját látjuk: egy fiatal hölgyet, amint egy aranyszínű takaróval borított ágyon fekszik. Jobb keze a párnán, a feje alatt, másik kezét mellére hajtja. Oldalán fekve alszik. A háta mögötti másik női alak kezét magasra emelve a háttérben lévő vörös függöny egyik szárnyát húzza el. A legvilágosabb folt az ablak fehér fénye, ez ad a szobabelsőnek némi térbeliséget. A kör alakú festmény a három figurát állítja középpontba, háromszög kompozícióba szerkesztve. A vörös és arany drapériák dekorációs elemekként töltik ki a kör alakú képmezőt. A mű harmadik alakja egy aranyszőke, göndör hajú amorett- szerű gyermek.
A modern festészet neves képviselőjének, Kernstok Károlynak expresszionista alkotásán szereplő aktok teste atlétikus. Figurális kompozíciójának erős kontúrvonalai, kemény formái mintegy plakátszerű ábrázolási módról tanúskodnak. Aktok című művén ezért a fauvizmus stílusjegyei is felfedezhetőek. Alkotásának témája lírain meghitt, mégis erőteljesen expresszív. A művész gazdag színvilágú, olajjal megfestett műve alkotói periódusának kései remekműve.
Kernstok Károly a magyar avantgárd egyik legtehetségesebb képviselője. A Nyolcak csoportjához tartozott, művein megjelennek a 20. század eleji modern művészeti törekvések hatásai. A mű provenienciája ismert, az 1930 körül készült festmény egykor Koller György gyűjteményében volt. Kernstok Károly műveinek jelentős része a Nemzeti Galéria tulajdonában van.

 

Személyes megtekintés
Válasszon az alábbi időpontokból
Elküldöm
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem