Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Gyulai Líviusz Az öreg Casanova

Gyulai Líviusz: Az öreg Casanova
51.

Aktuális aukció

Tételszám
51.
Aukció 3. Művészeti aukció
Aukciós kiállítás 2022.11.16. – 2022.12.04.
Licitálás vége 2022.12.04. 23:45
Kikiáltási ár:
150000
HUF
Becsérték
200000
300000
HUF
Aukciós jutalékunk (netto) 18%

Kérdése esetén szívesen válaszol

Takáts Fábián
Művészettörténész

Részletek

Művész Gyulai Líviusz (1937 - 2021)
Cím Az öreg Casanova
Technika litografia, papír
Elkészítés éve 1990
Jelezve j.j.l: Gyulai Liviusz 1992, EA III/XXV
Állapota kiváló
Limitáció 3/25
Szélesség 49 cm
Magasság 29 cm
Mélység cm
Súly (szobornál) kg
Eredetiségi igazolással
Limitált, sorszámozott alkotás
Keretezve

Leírás

A vonalak mágusának, Gyulai Líviusz a munkáiban már a pályája kezdetetétől ott lüktet az az összetéveszthetetlen izgalom és szellemi kaland, amelyre a mester invitál. Hosszú pályafutása rendkívül sokszínű, változatos, alkotásai között tollrajzokat, könyvillusztrációkat, linómetszeteket és rézkarcokat is találunk. Ironikus hangvételű grafikáinak mind hangulata, mind dekorációja a régi korokat, elmúlt századok életérzését idézi fel, ahogyan Az öreg Casanova című képe is.
Rézkarcának középpontjában egy gyaloghintóban ülő fiatal, széles karimájú kalapot viselő lány látunk, akit egy rokokó ruhában öltöztetett idős férfi tol. A hintó alatt egy kicsiny sietve követi őket, rohan utánuk.
A groteszk, a humor és a pajzán ábrázolás Gyulai Líviusz alkotásainak fontos eleme, mely szinte minden alkotásán előbukkan. Casanova a kép címszereplője idős kora ellenére úgy látszik még mindig küzd a nők kegyeiért, kiválasztott hölgyét szinte titokban, az éj leple alatt rabolja el egy hintóban. A fiatal lány könnyedén feloldódik köpenye alatt és szeméretlenül, minden gátlás nélkül mutatja meg kebleit a nézőknek.
Gyulai Líviuszhoz mérhető grafikusa, színes egyéniség talán még nemvolt a magyar művészettörténetnek. Témáit bármely korból is válassza, rajzairól csak úgy sugárzik, hogy szereti a nőket, az élet apró örömeit. Fekete-fehér, finom tónusokkal és aprólékosan megrajzolt rézkarca az alkotó bravúros rajzkészségéről, nagyfokú technikai tudásáról vall. Az öreg Casanova bársonyos hatást keltő, pöttyökből építkező sajátos technikájának köszönhetően „visszarepít” bennünket egy olyan elmúlt világba, amikor még minden szebb volt.
   

Személyes megtekintés
Válasszon az alábbi időpontokból
Elküldöm
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem