Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Victor Vasarely Euclides V.- Celona

Victor Vasarely: Euclides V.- Celona
Magángyűjtemény Magyarország

Leírás

Az op-art, avagy az optikai művészet jeles képviselője, szellemi vezére volt a pécsi születésű Victor Vasarely, akire mind életműve, mind számos elméleti munkája révén az irányzat „pápájaként" hivatkozik a művészettörténet. Eredetileg orvosnak készült, ám 1927-ben abbahagyta tanulmányait hogy Podolini-Volkmann Artúr festőiskolájában tanulhasson. Művészeti stúdiumai alatt megismerkedett a hagyományos akadémikus festészet alapjaival, majd tagja lett a Bauhaus eszmevilágához formailag közelálló Bortnyik Sándor Műhelynek. Az 1930-as években reklámgrafikusként és festőként tevékenykedett, festészete azonban „csak" 1944-től nyert igazán teret. Művészeti útkeresése végül 1947-ben ért véget, amikor az op-art keretében megtalálja önkifejezésének legjobb módját.
Vasarely az 1950-es évek táján indítja újtára indítja optikai és kinetikai vizsgálatait. Eleinte különböző átlátszó anyagokra készült rajzokat helyezett egymásra, majd utóbb kettős mozgó szerkezeteket készített fehérben és feketében.
Fő témái között a plasztikus hatást keltő négyzeteket, rombuszokat, kockákat és koncentrikus köröket is megtalálhatunk, ahogyan egyik kései Euklides 5 címet viselő művén is.
Papír alapra „applikált" dombornyomatán az egymáson nyugvó és e mellé helyezett színes geometriai formákat: négyzeteket és köröket láthatunk, amelyek szinte mozogni látszanak. És valóban, ahogyan tüzetesebben szemléljük Vasarely munkáját ezek a mértani formák valóban elmozdulnak hol itt, hol ott jelennek meg. Victor Vasarely alkotása nem véletlenül lett elnevezve az egyiptomi hellenisztikus matematikusról, akit a geometria atyjaként is emlegettek és akinek nevéhez számos matematikai tézis (Euklideszi geometria, Elemek) is köthető.
Az alkotónak nyolc olyan típusú, kis sorszámú dombornyomta ismert, mint az Euklides 5, ezek az alkotó grafikai életmű katalógusában is mind szerepelnek.

Részletek

Művész Victor Vasarely (1906 - 1997)
Cím Euclides V.- Celona
Technika litográfia, dombornyomat, papír
Elkészítés éve 1980 közepe
Jelezve j.j.l: Vasarely 15/20
Állapota
Limitáció 15/20
Szélesség 25 cm
Magasság 32 cm
Mélység cm
Súly (szobornál) kg
Eredetiségi igazolással
Limitált, sorszámozott alkotás
Keretezve

Díjmentes Szállítás

Galériánk több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a műtárgyak szakszerü csomagolása és világszerte szállítása terén. Igy ügyfeleinknek biztonságos és megbízható módon tudjuk szállítani szeretett műtárgyaikat. A szállítás és csomagolás díjmentes, de csak abban az esetben, ha a kiválasztott műtárgy a holnapunkon feltüntetett listaáron kerül megvásárlásra. 

  1. Rézkarcok és grafikákat biztonságos hengerben, keret nélkül szállítjuk. 
  2. Festményekre és szobrokra külön egyedi faládákat készítünk, ezeket szakszerüen kibélelve 
  3. Művészeti fotóinkat biztonságos kartonba csomagoljuk 
  4. Minden szállításunkra teljes körü biztosítást kötünk (all risk)
Személyes megtekintés
Válasszon az alábbi időpontokból
Elküldöm
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem