Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Victor Vasarely

Életrajz

MEGVÁSÁROLHATÓ ALKOTÁSOK

Életrajz

Victor Vasarely-t tekinthetjük az optikai festészet, vagy „op-art" legjelentősebb képviselőjének. 1906-ban született Pécsett, és Pöstyén és Budapesten nőtt fel, ahol 1925-ben az orvosi egyetem esti tanfolyamait kezdte látogatni. 1927-ben abbahagyta orvosi tanulmányait és beiratkozott Podolini-Volkmann Artúr szabadiskolájába ahol megismerkedett a hagyományos akadémikus festészet alapjaival. 1928-29-ben tagja lett a Bauhaus eszmevilágához formailag közelálló Bortnyik Sándor Műhelyének.

Vasarely kiváló rajzkészségét hamar észrevették. Vasarely, aki a harmincas években festő és reklámgrafikus volt, 1950 táján indult el optikai és kinetikai vizsgálatainak útján.

A Bauhaus műhelyében tanult Budapesten, ahol megismerkedett a modern művészet huszadik századi történetének legjellemzőbb alakjaival, így 1930-ban, amikor emigrált Franciaországba, már majdnem mindent ismert az absztrakt művészet területén is.

Vasarely 1941-től kezdett festeni, 1948-ban hosszabb időt töltött Gordes-ban, ahol a középkori város geometrikus szerkezete, a táj és az ember teremtette művek szilárd harmóniája ragadta meg képzeletét. Ezt a látványélményt adta vissza Kristály-korszakában. 1951-ben kezdődő alkotói periódusát Denfer-korszaknak nevezte az egyik párizsi metróállomásról. Az elhasználódott falak vakolatán, festésén felfedezett vonalhálók inspirálták az első, igazán kinetikus-optikai jellegű formakapcsolatok kialakításában.

A magyar művészet egyetemes története felől nézve, a nagyobb áttörést az 1961-es, Kassák Lajossal közösen rendezett kiállítása jelentette, melynek alkalmából jelentette meg a Denise René Galéria a Kassák/Vasarely-albumot. Ebben a sokszorosított grafikai műveket bemutató albumban a klasszikus avantgárd kelet-európai közelmúltjának eszméi kapcsolódtak össze a modern Nyugat struktúraelvű és új illuzionizmus felé átalakuló vizuális művészeti törekvéseivel.

1970. június 5.-én megnyitotta az első Didaktikai Múzeumát több mint 500 munkával a dél-franciaországi Gordes kastélyában. 1987-ben megnyílik az óbudai Zichy-kastély déli szárnyában a művész 411 művet számláló, illetve egy könyvtárat is tartalmazó Vasarely Múzeum.
 


YKA
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem