Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Bortnyik Sándor Kompozíció

Bortnyik Sándor: Kompozíció
Eladva Magyar magángyűjtemény

Leírás

Az 1918-tól Kassák Lajos köréhez csatlakozó Bortnyik Sándor absztraháló képeit geometrikus formákból állította össze. A sík-geometrikus, kép-architekturális stílusirányzattal- ahogy azt ő maga nevezte- később felhagyott, illetve festményei kompozíciójában mindinkább a térbeliségre helyezte a hangsúlyt. Már az 1918-1919 után készült munkáinak sztereometrikus elemei is ebbe az irányba gazdagítják képeinek felépítését. Bortnyik Kompozíció című alkotásán ez jól megfigyelhető.
A geometrikus elemekből: négyszögekből, körökből összerakott képtér síkszerű, a formák elrendezése (egymás mögöttisége, takarása) nem kelt térbeli hatást, érintkezésüket olykor színekkel jelzi. Bortnyik Sándor letisztult, egyszerű kompozíciójának nem csak a vonalak, hanem a színfoltok adnak dinamikát. Ugyanakkor a fekete, fehér és a tompított színek funkciója nem más, mint a kép felépítése, amint az a, b, c betűk és az 1922-es szám is az architektúra szerves részét képezik. Minden grafikai elem egyenrangú a kép szerkezetében.
Bortnyik Sándor limitált nyomatán (96/130) nehéz nem észrevenni a „kassáki” képarchitektúrák hatását. A Kompozíció című alkotás felidézi a MA köré csoportosuló avantgárd alkotók stílusát, de Bortnyik MA-lapok albumának plakátszerű grafikáihoz képest összetettebb, absztrahált, konstruktív mű.
  

Részletek

Művész Bortnyik Sándor (1893 - 1976)
Cím Kompozíció
Technika szitanyomat, papír
Elkészítés éve 1922 körül
Jelezve j.j.l: Bortnyik
Állapota kiváló
Limitáció 96/130
Szélesség 35 cm
Magasság 56 cm
Mélység cm
Súly (szobornál) kg
Eredetiségi igazolással
Limitált, sorszámozott alkotás

Díjmentes Szállítás

Galériánk több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a műtárgyak szakszerü csomagolása és világszerte szállítása terén. Igy ügyfeleinknek biztonságos és megbízható módon tudjuk szállítani szeretett műtárgyaikat. A szállítás és csomagolás díjmentes, de csak abban az esetben, ha a kiválasztott műtárgy a holnapunkon feltüntetett listaáron kerül megvásárlásra. 

  1. Rézkarcok és grafikákat biztonságos hengerben, keret nélkül szállítjuk. 
  2. Festményekre és szobrokra külön egyedi faládákat készítünk, ezeket szakszerüen kibélelve 
  3. Művészeti fotóinkat biztonságos kartonba csomagoljuk 
  4. Minden szállításunkra teljes körü biztosítást kötünk (all risk)
Személyes megtekintés
Válasszon az alábbi időpontokból
Elküldöm
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem