Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Kádár Béla Konstruktivista város

Kádár Béla: Konstruktivista város
Magángyűjtemény Magyarország

Leírás

A 20. századi művészet kiemelkedő alakja volt Kádár Béla, akinek alkotásai a reprezentatív olajképektől kezdve, a korai szecessziós finomságú aktkompozíciókon át a késői dekoratív avantgárd szemléletét hordozó nőalakig terjednek. A Münchenben és budapesti Mintarajziskolában tanult alkotó pályája viszonylag korán indult, hiszen már 1906-tól szerepeltek rajzai és pasztelljei a Nemzeti Szalon és a Műcsarnok időszaki kiállításán.
Festői pályáját útkeresés jellemezte. Munkásságára főként a Nagybányai Művésztelep második generációjának alkotói (a neósok), Iványi-Grünwald művészete és Rippl-Rónai József enteriőr képeinek kompozíciós megoldásai, színvilága hatottak, de érdeklődését a Nabis-csoport képei és a posztimpresszionisták festés módja is felkeltette.
Majd művészetében változás állt be. Az 1910-es évek végén az aktivizmus irányvonalának fórumaival kapcsolatba került, munkái már expresszionizmus stílusjegyében készültek. Kádár 1923 és 1924-ben már a német expresszionizmus egyik jelentős kiállítóhelyén, a berlini Der Sturm galériában mutatta be képeit.
Sikereinek jelentős részét a 1920-as 30-as évek között készített gouache technikával készített absztrakt alkotásaival érte le. Egyik ilyen, nem tipikus, kora konstruktivista alkotása a „Konstruktivista város". Az orosz művészetben 1912-től kibontakozó stílusirányzat geometrikus formákat helyezte előtérbe, képviselői (Tatlin, Gabo, Pevsner és Kazimir Malevics) erőteljesen hangsúlyozták a szerkezeti összetevőket, a teret és síkokat. Kádár Béla mértani fomákból felépített alkotása leginkább a Malevics köréhez tartozó alkotóknak: Alexandra Alexandrovnának, Victor Servranckxnak vagy Barcsay Jenőnek absztrakt városképeit juttathatja eszükbe. A város mint témaválasztás Kádár esetében nem véletlen, hiszen a modern művészet 1918 utáni gyors megújulását tematikus szempontból két központi motívum: a gyár és a város fémjelezte. A "Konstruktivista város" ennél a gyors megújulásnál későbbi alkotás, hiszen azt Kádár feltehetően 1925 körül készíthette, ám fő ornamentuma, a technológiát és a haladást elősegítő élő-lüktető város képe így is erőteljesen megtalálható rajta. A szigorú, merev falak és a meggörbített vagy éppen megnyújtott házak között pedig egy-egy marionettszerű alakot is felfedezni vélhetünk.
A "Konstruktívista város" című munkájával Kádár Béla jól mutatja, hogy milyen jól értett a mértani testek minél egyedibb megkomponálásához, amelyek a gazdagon alkalmazott kolorit között szinte „burjánozni" látszanak.
 

Részletek

Művész Kádár Béla (1877 - 1956)
Cím Konstruktivista város
Technika gouache, papír
Elkészítés éve 1925 körül
Jelezve j.j.l Kádár Béla
Állapota Kiváló
Proveniencia Amerikai magángyűjtemény
Szélesség 40 cm
Magasság 30 cm
Mélység cm
Súly (szobornál) kg
Eredetiségi igazolással
Egyedi alkotás
Keretezve

Díjmentes Szállítás

Galériánk több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a műtárgyak szakszerü csomagolása és világszerte szállítása terén. Igy ügyfeleinknek biztonságos és megbízható módon tudjuk szállítani szeretett műtárgyaikat. A szállítás és csomagolás díjmentes, de csak abban az esetben, ha a kiválasztott műtárgy a holnapunkon feltüntetett listaáron kerül megvásárlásra. 

  1. Rézkarcok és grafikákat biztonságos hengerben, keret nélkül szállítjuk. 
  2. Festményekre és szobrokra külön egyedi faládákat készítünk, ezeket szakszerüen kibélelve 
  3. Művészeti fotóinkat biztonságos kartonba csomagoljuk 
  4. Minden szállításunkra teljes körü biztosítást kötünk (all risk)
Személyes megtekintés
Válasszon az alábbi időpontokból
Elküldöm
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem