Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Kádár Béla Városkép két figurával

Kádár Béla: Városkép két figurával
20.

Aktuális aukció

Tételszám
20.
Aukció 5. Művészeti aukció
Aukciós kiállítás 2023.11.16. – 2023.12.03.
Licitálás vége 2023.12.03. 18:00
Kikiáltási ár:
600000
HUF
Becsérték
700000
800000
HUF
Aukciós jutalékunk (netto) 18%

Kérdése esetén szívesen válaszol

Takáts Fábián
Művészettörténész

Részletek

Művész Kádár Béla (1877 - 1956)
Cím Városkép két figurával
Technika gouache, papír
Elkészítés éve
Jelezve j.b.l: Kádár Béla
Állapota kiváló
Proveniencia 1.Magángyűjtemény Austria 2.Aukciós eladás (SCHOPPMANN Düsseldorf, 1993, 607 és 608. tétel) 3.Wolfgang Wangler Gyűjtemény
Szélesség 13 cm
Magasság 15 cm
Mélység cm
Súly (szobornál) kg
Eredetiségi igazolással
Egyedi alkotás
Keretezve

Leírás

Húszéves volt Kádár Béla, amikor gyalogosan bejárta Európát. Magyarországon kívüli látogatásai érlelték meg benne a gondolatot, hogy festőművész legyen. 1899-ben beiratkozott a budapesti Iparrajziskolába, három évre rá a Mintarajztanodában tanult Balló Ede festőművész irányítása mellett.
Pályája elején még saját útját kereste. Munkásságára Iványi-Grünwald Béla és a neósok, Rippl-Rónai József enteriőrképei, annak kompozíciós megoldásai, színvilága hatottak.
Művészetében a 1910-es években változás állt be, amikor kapcsolatba került az aktivizmus irányvonalaival. Alkotásait ebben az időben már expresszionista stílusban készítette. Jelentős sikereket ért el 20-as-30-as évek közötti gouache-val készült képeivel.
A „Városkép a két figurával” is ebbe az időszakba tartozó, ám konstruktivista mű. Két marionettszerű figura „simul” bele a címbeli nagyváros képébe. Egy olyan, ívelt vonalakból, merev falakból, égnek meredő tornyokból konstruált helyszínbe, amely fontos témává lépett elő az avantgárd művésszé váló Kádár életében. Választása nem véletlenül esett a városra. A modern művészet I. világháború utáni szélsebes megújulását tematikus szempontból ugyanis a város fémjelezte.
Kádár papírra készült, gouache technikájú képén a mértani idomokat, síkokat térbeli hatást keltve építette a kompozícióba, amelyet a visszafogott színek ritmikus váltakozása fog egybe.

(Takáts Fábián)
  

Személyes megtekintés
Válasszon az alábbi időpontokból
Elküldöm
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem