Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Kádár Béla Városkép két figurával

Kádár Béla: Városkép két figurával
Magángyűjtemény Magyarország

Leírás

Húszéves volt Kádár Béla, amikor gyalogosan bejárta Európát. Magyarországon kívüli látogatásai érlelték meg benne a gondolatot, hogy festőművész legyen. 1899-ben beiratkozott a budapesti Iparrajziskolába, három évre rá a Mintarajztanodában tanult Balló Ede festőművész irányítása mellett.
Pályája elején még saját útját kereste. Munkásságára Iványi-Grünwald Béla és a neósok, Rippl-Rónai József enteriőrképei, annak kompozíciós megoldásai, színvilága hatottak.
Művészetében a 1910-es években változás állt be, amikor kapcsolatba került az aktivizmus irányvonalaival. Alkotásait ebben az időben már expresszionista stílusban készítette. Jelentős sikereket ért el 20-as-30-as évek közötti gouache-val készült képeivel.
A „Városkép a két figurával” is ebbe az időszakba tartozó, ám konstruktivista mű. Két marionettszerű figura „simul” bele a címbeli nagyváros képébe. Egy olyan, ívelt vonalakból, merev falakból, égnek meredő tornyokból konstruált helyszínbe, amely fontos témává lépett elő az avantgárd művésszé váló Kádár életében. Választása nem véletlenül esett a városra. A modern művészet I. világháború utáni szélsebes megújulását tematikus szempontból ugyanis a város fémjelezte.
Kádár papírra készült, gouache technikájú képén a mértani idomokat, síkokat térbeli hatást keltve építette a kompozícióba, amelyet a visszafogott színek ritmikus váltakozása fog egybe.

(Takáts Fábián)
  

Részletek

Művész Kádár Béla (1877 - 1956)
Cím Városkép két figurával
Technika gouache, papír
Elkészítés éve
Jelezve j.b.l: Kádár Béla
Állapota kiváló
Proveniencia 1.Magángyűjtemény Austria 2.Aukciós eladás (SCHOPPMANN Düsseldorf, 1993, 607 és 608. tétel) 3.Wolfgang Wangler Gyűjtemény
Szélesség 13 cm
Magasság 15 cm
Mélység cm
Súly (szobornál) kg
Eredetiségi igazolással
Egyedi alkotás
Keretezve

Díjmentes Szállítás

Galériánk több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a műtárgyak szakszerü csomagolása és világszerte szállítása terén. Igy ügyfeleinknek biztonságos és megbízható módon tudjuk szállítani szeretett műtárgyaikat. A szállítás és csomagolás díjmentes, de csak abban az esetben, ha a kiválasztott műtárgy a holnapunkon feltüntetett listaáron kerül megvásárlásra. 

  1. Rézkarcok és grafikákat biztonságos hengerben, keret nélkül szállítjuk. 
  2. Festményekre és szobrokra külön egyedi faládákat készítünk, ezeket szakszerüen kibélelve 
  3. Művészeti fotóinkat biztonságos kartonba csomagoljuk 
  4. Minden szállításunkra teljes körü biztosítást kötünk (all risk)
Személyes megtekintés
Válasszon az alábbi időpontokból
Elküldöm
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem