Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Bortnyik Sándor Vonat a pályaudvaron

Bortnyik Sándor: Vonat a pályaudvaron
Magángyűjtemény Amerika

Leírás

Bortnyik Sándor a magyar avantgárd elismert alkotójaként tett szert hírnévre. Az aktivisták mozgalmának kiemelkedő tehetségű tagja volt, munkáiban sikeresen ötvözte a futurizmus, a kubizmus és az expresszionizmus eszközeit, művészeti stílusára leginkább a német expresszionizmus és a francia kubizmus hatott. Az 1950-es 60-as évek között visszatért művészetének korai, aktivista korszakához, amikor is művei geometrikus és kubisztikus formákra épültek. Mi sem bizonyítja jobban ezt a visszatérést, mint a Vonat a pályaudvaron című olajképe. Festményén geometrikus idomok (körök, téglalapok, háromszögek) alkotják a kompozíciót: egy szemből közeledő mozdonyt, amely Bortnyik 1918-ban készült, a Yale University Art Gallery tulajdonában lévő Vörös mozdony című képén is megjelenő motívum. A vonattól jobbra téglalap alakú sárga lámpát tartó figura látható, amely Bortnyik ugyanebben az időben készült képén (Lámpagyújtogatók 1921) is látható motívum. A zölddel és vörössel megfestett vonat mögött a pályaudvar boltívekkel tarkított szürkés-barnás-feketés homlokzata rajzolódik ki. A kép hátoldalán felül és alul is feliratokat találhatunk, a strasbourgi galéria és francia vámpecsét nyomán a festmény bizonnyal francia kiállításon lett értékesítve.
Bortnyiknak ismert egy 1921-ben készült rézkarca, amelyet a Bauhaussal kapcsolatba kerülése idején készített, Pályaudvar (der Bahnhof) címmel, amely a Magyar Nemzeti Galéria 1977-es Bortnyik Emlékkiállításán is szerepelt. Az alkotó minden valószínűség szerint először rézkarccal készíthette el a Vonat a pályaudvaron-t és a rézkarc nyomán később, az 1950-es években azt megfestette. Kiváló kvalitású műve igazi különlegesség.
  

Részletek

Művész Bortnyik Sándor (1893 - 1976)
Cím Vonat a pályaudvaron
Technika olaj, farost
Elkészítés éve 1955 körül
Jelezve j.b.l.: Bortnyik
Állapota
Proveniencia Amerikai Magángyűjteményből, azelött Német Magángyűjteményben. Kiállítva a Strassbourgi Rauscher and Dannwolf Galériában
Szélesség 25 cm
Magasság 32 cm
Mélység cm
Súly (szobornál) kg
Eredetiségi igazolással
Egyedi alkotás
Keretezve

Díjmentes Szállítás

Galériánk több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a műtárgyak szakszerü csomagolása és világszerte szállítása terén. Igy ügyfeleinknek biztonságos és megbízható módon tudjuk szállítani szeretett műtárgyaikat. A szállítás és csomagolás díjmentes, de csak abban az esetben, ha a kiválasztott műtárgy a holnapunkon feltüntetett listaáron kerül megvásárlásra. 

  1. Rézkarcok és grafikákat biztonságos hengerben, keret nélkül szállítjuk. 
  2. Festményekre és szobrokra külön egyedi faládákat készítünk, ezeket szakszerüen kibélelve 
  3. Művészeti fotóinkat biztonságos kartonba csomagoljuk 
  4. Minden szállításunkra teljes körü biztosítást kötünk (all risk)
Személyes megtekintés
Válasszon az alábbi időpontokból
Elküldöm
OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem