Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Scheiber Hugo

Életrajz

MEGVÁSÁROLHATÓ ALKOTÁSOK

JelENLEG FeLVÁSÁRLÁSRA KERESÜNK Alkotásokat a művésztől - akár készpénzért

Ha eladna egy tulajdonában lévő alkotást a művésztől, ide kattintva kérhet díjmentes értékbecslést »»

Életrajz

Scheiber Hugó 1873-ban született Budapesten. A festőt nyolcéves korában édesapja, a bécsi Práter díszletfestője Bécsbe vitte, ahol a részletek festésébe korán bevonta fiát. Tizenöt éves korában a család visszaköltözött Budapestre, ahol Hugó napközben munkát vállalt a családja megsegítésére, esténként pedig az Iparrajziskola festő osztályába járt, ahol Papp Henrik tanítványa lett. 1900-ban fejezte be tanulmányait.

Az 1910-es években stílusát a német expresszionizmus és futurizmus befolyásolta, így alakította ki új stilizált szín- és formavilágát. Mindazonáltal 1915-ben találkozott az avantgárd stílust képviselő Filippo Tommaso Marinettivel, akivel közeli barátságba kerültek. Az ő hívására csatlakozott a Futurista Mozgalomhoz. 1919-ben barátjával, Kádár Bélával tartott kiállítást a bécsi Hevesy Szalonban, mely óriási sikert aratott, hatására a Szépművészeti Múzeum beszerzett párat Scheiber rajzaiból. 

Scheiber életében az jelentette a fordulópontot, amikor Herwarth Walden, - alapítója Németország vezető avantgárd folyóiratnak, a Der Strum-nak és a Berlini Strum Galériának -, érdeklődést kezdett mutatni a festő munkái iránt. Scheiber 1922-ben Berlinbe költözött, és képei hamarosan feltűntek rendszeresen a Walden magazinban és másutt. Ezt festménykiállítások követték Londonban, Rómában, La Paz-ban és New York-ban. 1933-ban Filippo Tommaso Marinetti meghívására a futuristák római kiállításán is részt vett. 

Tagja volt a Képzőművészek Új Társaságának. Scheiber Hugó festményei részét képezik állandó múzeumi gyűjteményeknek Budapesten (Magyar Nemzeti Galéria), Pécsett (Janus Pannonius Múzeum), Bécsben, New York-ban és másutt.
 

OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem