Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Stróbl Alajos

Életrajz

MEGVÁSÁROLHATÓ ALKOTÁSOK

JelENLEG FeLVÁSÁRLÁSRA KERESÜNK Alkotásokat a művésztől - akár készpénzért

Ha eladna egy tulajdonában lévő alkotást a művésztől, ide kattintva kérhet díjmentes értékbecslést »»

Életrajz                           

Strobl Alajos 1856. június 21.–kén született Liptóújváron. 1876-ban felvételt nyert a bécsi Képzőművészeti Akadémiára, ahol Zumbuschnál tanult és 1880-ban diplomázott. 1882-ben Perseus című szobrával feltűnést keltett maga körül. Negyven éven keresztül Magyarország legfoglalkoztatottabb szobrászai közé tartozott.

Jelentősebb munkái közé tartoznak az Operaház épületére Cherubini és Spontini zeneszerzőkről mintázott szobrai, ill. Erkel és Liszt ülő alakjai az épület főbejáratánál, valamint a két szfinx szobor. 1893-ban megmintázta Arany János emlékszobrát, amely ma a Magyar Múzeum kertjében található. Várban felállított Mátyás-kutat is ő mintázta 1904-ben. A Halászbástyán lévő Szent István lovas szobra is Strobl Alajon munkái közé tartozik. 1907-ben közösen Gerster Kálmánnal elkészítették a Kossuth-mauzóleum szobordíszét és az Erzsébet-emlékművet. Egyházi megrendelésre is készített műveket, többek között az esztergomi Bazilikában Simor János szobrát is.

1885-től majdnem negyven éven keresztül a Képzőművészeti Főiskola tanára volt. Élete során számos magyar és külföldi elismerést kapott. Életművének jelentős részét a Magyar Nemzeti Galéria őrzi.
 

OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem