Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Amerigo Tot (1909-1984) | Rómából szeretettel - műtermi rajzok 1946-48

2023. február 17. - március 12.

Különleges, értékesítéssel egybekötött kamaratárlatunkon Amerigo Tot (1909-1984) Fischer Éváról (1920-2015) készített rajzait és egyes, hozzá címzett leveleit első ízben mutatjuk be. Hosszú tárgyalások után csak most érkezett Rómából Magyarországra az évtizedekig őrzött hagyaték. A különleges, főképp a festőművésznőt ábrázoló grafikák Tot római műtermében, a Via Marguttában készültek.
Fischer Éva a II. világháború után Rómában lelt menedékre, ahol - mint maga Amerigo Tot is - széleskörű kapcsolatokat épített a művészvilággal, így mindketten Pablo Picassoval és Marc Chagallal is találkoztak. Feltehetően 1945 körül ismerkedhetett meg a szintén az örök városba menekült, ott élő és dolgozó, Fehérvárcsurgóról származó világhírű szobrászművésszel, amely találkozásból évekig tartó szenvedélyes szerelem alakult ki.
Amerigo Totnak a festőnőhöz 1946 és 1950 között írt leveleiből válogatva kitűnik azok intim hangvétele, tanító jellege. Továbbá betekintést nyerünk Tot művészetről vallott gondolataiba is. A leveleken túl a hagyatékból érkező két Fischer Éva által Amerigo Totról készített rajzzal, személyes relikviákkal és eddig nem látott fényképekkel színesítjük a szobrászművész lendületes vonalú rajzait. Több mint 300 rajz és levél érkezett Magyaroszágra. 
Kiállításunk igazi kuriózum, melynek célja a rajzok és a szerelmes levelek párbeszédén keresztül betekintést nyújtani a két alkotó közötti szoros szerelmi kötelékébe.

Köszönettel tartozunk Alan Baumannak, Fischer Éva fiának, aki lehetővé tette a tárlat megvalósítását, mely az általa vezetett római Fischer Éva Alapítvánnyal együttműködve jött létre.
 

A kiállításról készült fotók

OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem