Üdvözöljük | Welcome

Kérem válasszon nyelvet

Vastagh György Ifj.

Életrajz

MEGVÁSÁROLHATÓ ALKOTÁSOK

JelENLEG FeLVÁSÁRLÁSRA KERESÜNK Alkotásokat a művésztől - akár készpénzért

Ha eladna egy tulajdonában lévő alkotást a művésztől, ide kattintva kérhet díjmentes értékbecslést »»

Életrajz                         

Ifj. Vastagh György, Vastagh György festőművész fia, Kolozsváron született 1868. szeptember 18. –kán. Zala György szobrászművész volt az, aki felfedezte benne a szobrász tehetséget és elkezdte tanítani. 1887-től Zala György növendékeként kezdte el tanulmányait az Országos Minta Rajziskolában. Egy év múlva már Bécsben tanult 1891-ig, majd Münchenben folytatta tanulmányait, ahol Gabriel Hackl és Syrius Eberl voltak a mesterei. Miután hazatért még két évig anatómiát tanult az Állatorvosi Főiskolán; később nagy sikert ért el állatszobraival és megnyerte velük a Millenniumi Kiállítás Nagy Érméjét. 1894-ben Párizsban folytatta művészeti tanulmányait. Többször is volt tanulmányúton Münchenben, Párizsban, rövid ideig tartózkodott Algírba és Tuniszba.

1900 elkészítette a „Csikós” szobrot, amellyel nagydíjat nyert Párizsban. 100 szoborral szerepelt a világkiállításon, ahol a mezőgazdasági osztályon arany érmet, a művészeti osztályon pedig ezüst érmet vitt el. A kiállítás után több mint 60 állatszobor elkészítésére kapott megbízást a British Museumtól.

Művészi pályafutása alatt számtalan köztéri szobrot leszámítva készített emlékműveket, kisplasztikákat, portrékat, állatszobrokat és annak másolatait; díszítőszobrászattal is foglalkozott. Részt vett a budapesti Bazilika szobrászati díszítésében is.

Szobrai a Magyar Nemzeti Galériában, több állatszobra a Mezőgazdasági Múzeumban van.
 

OK
Kapcsolat
Elküldés
Oldalunk kizárólag kényelmi sütiket használ

Kérem fogadja el 1 alkalommal, hogy megértette - köszönjük !

Megértettem